Yehliu je rt na sjevernoj obali Tajvana u gradu Wanli, poznat po svom nevjerovatnom geološkom krajoliku. Jedinstvene stijene, zbog kojih je i stekao svoju svjetsku slavu, koncentrirane su na području zvanom Yehliu geopark – 1.700 metara dugom poluotoku.

Light Up the Candles

Većina ovih stijena imaju i svoja imena, koja su dobila po svom neobičnom izgledu. Najpoznatija je “Kraljicina glava”, kultna ikona Tajvana i neslužbeni simbol grada Wanli. Još neke od poznatih stijena se zovu “Cipela iz bajke”, “Košnice”, i “Morske svijeće”. Mnoge stijene sadrže i fosile, koji izvorno potiču iz Tajvana.

Yehliu

Iako se stijene čine vrlo grube i divlje, zapravo su vrlo krhke. Budući da je park otvoren za javnost i turizam, mnoge od stijena su oštećene usljed sve većeg broja izletnika. Parkovska administracija je stoga zatvorila zaštićeno područje uz rub obale kako bi se očuvalo ovo prirodno čudo, ali i osigurala sigurnost posjetitelja.

20120617_2813a_野柳

Gljivasti kameni reljefni oblici nastaju jačom erozijom nižih (prizemnih) dijelova stijena koji su manje otporni na vremenske uvjete.
Takvi oblici se ruše kad im se osnovica jako suzi, te tada ponovo pri tlu bivaju izloženi eroziji.


Objavi komentar Blogger

 
Top