San Huan (šp. San Juan) je glavni grad, najveća luka i najstariji grad Portorika. Prema popisu iz 2000. godine usko područje grada ima 433.733 stanovnika. Zajedno s okolnim opštinama (Bajamon, Guaunabo, Katanjo, Kanovanas, Kaguas, Toa Alta, Toa Baha, Karolina i Truhiljo Alto) grad ima oko 2.000.000 stanovnika.

san-juan02

San Huan su osnovali španski kolonizatori 1521. godine. U periodu izmedu 15. i 19. veka je oko grada izgrađen El Moro (San Felipe del Moro) - niz odbrambenih zidova i strateški bitnih struktura kako bi se zaštitio zaliv San Huana. Po njima se stari grad San Huan još naziva -{La Ciudad Amurallada}- (Grad okružen zidinama), a građevine su deo Svetske baštine Uneska.

san-juan03

Veliki španski muzički majstor Pablo Kasals se 1950. doselio u San Huan. Bio je dirigent Sinfonijskog orkestra Portorika i voditelj muzičkog konzervatorijuma u San Huanu. Danas se u San Huanu može posetiti Muzej Pabla Kasalsa.

san-juan01

Bakardi je najveća, svetski poznata, privatna kompanija - proizvođač alkoholnih pića. Nakon dolaska Fidel Kastra na vlast u Kubi, vlasnik Bakardija je preselio fabriku u San Huan. Fabrika se može posetiti i u njoj se može pratiti proces stvaranja ruma.

san-juan05

Poznata pop zvezda Riki Martin je rođen i odrastao u San Huanu. Veliki filmski glumci Raul Hulija i Benisio del Toro su rođeni i odrasli u glavnom gradu Portorika.

san-juan04

Luka San Huan je najveća svetska tranzitna luka za početni ukrcaj i zadnji iskrcaj putnika za brodove za krstarenje.







Objavi komentar Blogger

 
Top