Toni Melendez (Tony, 49) rođen je bez ruku, ali ga to nije spriječilo da radi ono što voli - da stvara muziku. Njemu stopala služe umjesto ruku pa je tako naučio pisati, ali i svirati na gitari.

http://www.drugmetal.ru/uploads/images/c/9/2/f/5236/3b49db9bd4.jpg

Porijeklom je iz Nikaragve, a uzrok njegovog deformiteta je "talidomid", lijek koji je uzimala njegova majka tokom trudnoće. "Talidomid" je masovno korišten tokom 50-tih i početkom 60-tih godina prošlog stoljeća kao lijek za smirenje i pomoć pri jutarnjim mučninama, prije nego što je otkriveno da uzrokuje oboljenja kod beba.

Osim što nema ruke, Melendez ima i deformaciju lijevog stopala. Ipak, pored svih problema, nikada nije gubio vjeru u sebe.

http://userserve-ak.last.fm/serve/500/4961041/Tony+Melendez+640_DSCF0365.jpg

- Mogu okretati stranice knjige, mogu svirati na gitari, sve što može ruka uraditi, moja stopala to simuliraju. Stvari činim na malo drugačiji način, ali uspijevam nekako - kaže Toni.

Melendez je neko vrijeme koristio vještačke udove, ali ih je ubrzo odbacio, prihvatio svoje tijelo i počeo učiti svirati. Godišnje održi oko 150 koncerata, a nastupao je i za papu.






Njegovu stranicu možete pogledati OVDJE





Objavi komentar Blogger

 
Top