"Mehanički konobari" donose uštedu vlasniku od 30 posto

http://www.dnevniavaz.ba/thumbnail.php?file=decembar2011/vz_1_801110257.jpg&size=summary_large


U češkom gradu Brnu otvoren je restoran "Vitopna" (Vytopna) u kojem umjesto kelnera piće i hranu gostima raznose minijaturni vozovi i uprkos visokim početnim troškovima "mehanički konobari" donose uštedu vlasniku od 30 posto.

http://www.dnevniavaz.ba/thumbnail.php?file=decembar2011/vz_4_200553980.jpg&size=summary_large


Svjetska ekonomska kriza i nastojanje da opstane u oštroj konkurenciji natjerali su vlasnika restorana Petr Fridriha (Friedrich) da uvede voziće kao sredstvo za dostavljanje hrane i pića mušterijama, kao i da bi restoran učinio zanimljivijim.

Narudžbinu od gosta prima pravi kelner i šalje je kuharima i barmenu preko kompjutera i kada oni obave "utovar" ka gostu kreće mali model lokomotive i nekoliko vagona.

http://www.dnevniavaz.ba/thumbnail.php?file=decembar2011/vz6_396900089.jpg&size=summary_large


Fridrih je u "Vitopni" postavio 400 metara pruge, a kada bude otvorio i baštu cijela pruga biće duga 700 metara.

Vozići sa 15 lokomotiva, sa vagonima u razmjeri 1:22, mogu da razviju maksimalnu brzinu od 20 kilometara na sat i svaka od kompozicija može da preveze 15 klasičnih krigli piva od pola litra.

http://www.dnevniavaz.ba/thumbnail.php?file=decembar2011/vz_2_491719297.jpg&size=summary_large


Za taj restoran vlada veliko interesovanje i Fridrih je nedavno otvorio još jedan "željeznički" restoran i u Pragu na Vaclavskom trgu, a do kraja godine planira otvaranje još tri, s obzirom da je cijeli proizvod osmislio kao svoju franšizu.









Objavi komentar Blogger

 
Top