Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ je u jednoj od jama na 400m ispod površine zemlje uredio kafić. Mjesto služi za opuštanje rudara, ali i zainteresovane turiste koji mogu na nesvakidašnjem mjestu da popiju kafu ili sok.

http://www.24sata.rs/resources/img/29-03-2012/single_horizontal/338935-kafic-rudnik.jpg

U jami borskog rudnika, na dubini od 400 metra, gdje se već više od sto godina kopa ruda bakra, Rudarsko-topioničarski basen „Bor" uredio je kafić.

U djelu gdje se nalazi kafić, površine 65 kvadratnih metara, postavljena je rasvjeta, uređen prilazni hodnik, namješteni stolovi i klupe i mini-šank, a tiho se čuje i Rudarska himna.

Temperatura vazduha je oko 18 stepeni Celzijusa, kako ljeti, tako i zimi, a za zagrijevanje je, pored čaja i kafe koji mogu da se popiju u kafiću, instaliran i kalorifer.

Na zidovima su bakrorezi koji prikazuju rudare (radovi pokojnog borskog umjetnika Franje Umbehenda), a tu su i stari rudarski telefoni, lampe, oprema za spasavanje, table sa natpisima o istoriji i objašnjenjima tehnološkog procesa u borskoj jami.

RTB „Bor" je ove godine odlučio da obogati i onako primamljive turističke potencijale Bora, jednom nesvakidašnjom ponudom, rekla je Tanjugu potparol RTB-a „Bor" Gorica Tončev Vasilić.

„Riječ je o takozvanom industrijskom turizmu, u okviru kojeg će posjetiocima biti omogućena posjeta vidikovcu na starom površinskom kopu, odakle se otvara panoramska slika grada i dijela Topionice, zatim safari staza po terasama tog borskog napuštenog kopa, i na kraju posjeta kafiću u borskoj jami, na dubini od 400 metara gdje se može popiti kafa, sok i steći nesvakidašnji osjećaj, vjerujem jedinstveni u regionu", rekla je Tončev Vasilić.



Kafić je uređen i opremljen tako da posjetiocima dočara radnu atmosferu i uslove u kojima su ovdje radile generacije rudara na dubinama i do 700 metara, i tu zarađivale, i još uvek zarađuju, svoj kruh sa sedam kora.

Do kafića se stiže za par minuta jamskim liftom. Lift je prostran i može da primi pedesetak ljudi, taman koliko vozi jedan turistički autobus.

Objavi komentar Blogger

 
Top