Činjenica da postoje predmeti i aparati stari stotinama godina i pritom rade i obavljaju svoju funkciju, vjerovatno djeluje nemoguće iz ugla današnjeg potrošačkog društva, međutim to je istina. Frižideri napravljeni prije Drugog svjetskog rata, televizori koji su primali samo dva kanala ili sijalica koja gori već 111 godina odlični su primjeri toga.

http://www.tportal.hr/ResourceManager/GetImage.aspx?width=795&height=500&imgId=362955

Najstarija sijalica

Sijalica koju je dizajnirao Adolf Šalije, jedan od suparnika Tomasa Edisona gori već 111 godina, sa samo jednim prekidom od nedjelju dana. Ova sijalica ima čak i svoj klub obožavatelja, a posjetioci iz cijelog svijeta dolaze da bi vidjeli kako osvjetljava vatrogasnu stanicu u Livermoru na sveru Kalifornije. Ova sijalica uporno gori od 1901. godine i nema namjeru da prestane.



Najstariji usisivač

Heri Koks iz Engleske ponosni je vlasnik najstarije usisivača koji još radi nakon 108 godina upotrebe. U pitanju je američki Stuartevant usisivač broj 4 napravljen još 1904. godine i dobro obavlja posao, jedina mana mu je što je suviše bučan.

Najstariji bioskop

U Ščećinu u Poljskoj 1909. godine otvoren je bioskop “Pionir” koji i danas nakon 103 godine još radi. Tada je film koštao samo dva groša, a glavne filmske atrakcije bile su “Der Kampf um den Glauben”, “Pick und Pock”, “Die Smaragdkuste der Bretagne”. Čak ni dva svjetska rata nisu uspjela da ukinu prikazivanje filmova u ovim bioskopima, a jedino je bio privremeno zatvoren zbog renoviranja. od 1999. godine u vlasništvuje Džerzija Miskijevica, a 2005. godine ušao je u Ginisovu knjigu rekorda.

Najstariji frižider

http://www.railwayvillage.org/Resources/vintagefrig.jpeg
http://www.railwayvillage.org/Resources/gerefrigerator2d.jpeg

Negdje oko 1936. godine, pred kraj velike ekonomske depresije, porodica Kinghorn iz Edinburga kupila je frižider u nadi da će se pokazati kao mudra kupovina, ali ni u snovima nisu mogli da pretpostave da će ih i dan danas služiti. Frižider radi već 77 godina i do sada je imao samo manje popravke.

http://www.railwayvillage.org/Resources/img0839.jpeg


Najstariji računar

http://www.fujitsu.com/img/WWW2/about/profile/history/products/computer/mainframe/facom128b.jpg

U dvorani Ikede nalazi se FACOM 128B – računar napravljen 1958. godine koji još radi. Za ove 54 godine, koliko je u funckiji na njemu su urađene minimalne promjene, ali su mu unutrašnjost i procesor i dalje isti.

http://cdn.mos.techradar.com//classifications/computing/images/fujitsu-facom-computer-580-75.jpg

Najstariji semafor

Stanovnici Ašvila u Ohaju mogu da se pohvale da imaju najstariji semafor. to čudo tehnike još mijenja boje, ali u Gradskom muzeju. Lokalac Tedi Bor napravio je semafor 1932. godine i on od tada neprekidno radi. Dugo je regulisao saobraćaj na uglu ulica Long i Maine, a posljednjih 30 godina je u muzeju. Semafor izgleda kao srebrna lopta za ragbi, a svjetla mu se pale na sve četiri strane.

Najstariji čovjekoliki robot

Jedan od prvih britanskih robota dizajniranih u ljudskom obliku – Džordž, visok je dva metra i napravljen je od metala. Džordž je nastao 1950. godine i tada je jedva mogao da se pomjera, a njegov tvorac toni Sejl sagradaio ga je od starih avionskih dijelova. Džordž može da priča, a posljednjih 45 godina proveo je u garaži svog staratelja. Bivši pilot Toni Sejl nedavno ga je oživio i izveo iz garaže, a sve što je bilo potrebno da se metalni čovjek pokrene je da se naulje zglobovi i pomjere baterije. Iako danas izgleda kao limeni drvosječa iz Čarobnjaka iz Oza, Džordž je u svoje vrijeme bio čudesan metalni čovjek koji se pomjerao i pričao, a njegov tvorac 19-godišnji mladić koji ga je potpuno sam napravio.



Najstariji televizor

http://cdn.gajitz.com/wp-content/uploads/2011/04/oldest-working-tv-1.jpg

Crno bijeli televizor, star 75 godina, najstariji je TV aparat koji je još u upotrebi. Vlasnik ga je kupio za svega 100 funti, samo tri dana nakon prvog televizijskog emitovanja u Velikoj Britaniji. Daljinski upravljač za crno-bijeli televizor nije postojao jer nije bilo potrebe. Postojao je samo jedan kanal, koji je bio aktivan dva sata dnevno. Na ovom aparatu promijenjeno je samo trećina dijelova, inače radi se o televizoru koji je po dijagonali dug 30 centimetara, nalazi se u kutiji od mahagonija i oraha.

Najstariji automobil

De Dion-Bouton et Trepardoux poznatiji kao “Markiz” napravljen je 1884. godineza francuskog plemića De Diona, jednog od osnivača kompanije koja ga je sagradila. Ovaj automobil radi na ugalj, drvo i papir, i potrebno je pola sata pripreme da bi se pokrenuo. Parni automobil ima bzrinu od 60 kilometara na sat, što je potvrđeno i na trci 1887. godine – koja je ujedno i prva automobilska trka. Godinu dana nakon što je De Dion napravljen, Dajmler i Benz napravili su pvi eksperimentalni automobil sa benzinskim motorom i time potpisali smrtnu presudu vozilima na paru. Iako se ne može vidjeti na ulicama, De Dion je još u voznom stanju.

Objavi komentar Blogger

 
Top