Oči tune i prženi šišmiš: Čudna jela koja biste trebali probati

Što je nekome odbojno drugome je hrana, a gurmansko jelo u jednoj državi može biti bizarna splačina u drugoj.

U sklopu promocije nove kulinarske emisije "No Kitchen Required" (Kuhinja nije potreba), koja je kao kombinacija Anthony Bourdaina i Beara Gryllsa, BBC America objavio je selekciju deset najčudnijih jela iz raznih krajeva svijeta koja možda djeluju odbojno, ali koje vam ujedno i preporučaju.

Oči tune


Oči tune možda i nisu bizarna hrana, jer u mediteranskim zemljama nije rijetka pojava pojesti riblje oko, ali pakirati ih i prodavati odvojeno već skreće u neke čudne sfere. Ovo se prodaje u Japanu, gdje oči najčešće jedu sa malo češnjaka i umaka od soje.

Balut


Balut je jelo sa Filipina, i kao što možete naslutiti po slici, riječ je o nekakvom tvrdo kuhanom jajetu. Blizu, čak i korak dalje od običnog jajeta. Dakle, balut je oplođeno pileće ili pačje jaje, sa polu-razvijenim ptičjim fetusom, kuhano. Ovo je obrok pun proteina, a vjeruje se i da je riječ o afrodizijaku. Ako ga možete iskoristiti kao afrodizijak, jer sam pogled na ptičji fetus ne potiče baš želju za bilo čim.



Volovski penis


Penis vola u europskim državama također se koristi kao hrana, ali u sasušenoj verziji, kao poslastica za pse. Na Dalekom istoku, ovaj penis se kuha na pari ili u fritezi i jedu ga ljudi, i navodno ima okus kao malo prokuhana riba ili lignje. Može se jesti i sirov.



Rocky Mountain kamenice



Kamenice samo po nazivu, a Rocky Mountains su mjesto porijekla ovog jela, koje još nosi naziv i "pustinjske oštrige". Riječ je, naime, o bikovim testisima, sprešanim i sprženim u fritezi. Jedu ih moderni kauboji, a postoji čak i "festival pustinjskih oštriga" svakog lipnja u gradu Eagle, savezna država Ohio. Na filmu, ova muda je konzumirao Chevy Chase u komediji "Funny Farm", 1988. godine.

Durian


Durian nosi naziv "kralja voća" u jugoistočnoj Aziji. Ovo voće vrijedi probati ne toliko zbog okusa koliko zbog iznimno snažnog mirisa koji se nakon otvaranja voća navodno može osjetiti kilometrima daleko. Neki taj miris vole, neki mrze.

Prženi šišmiš




Zanimljivo, ali i ovo je nešto što je Chevy Chase jeo na filmu – ovog puta sa Steveom Martinom i Martinom Shortom u "Tri Amigosa", kada u preriji peku šišmiše pod zvjezdanim nebom. U stvarnom svijetu, ovo je jelo koje možete probati na Tajlandu. Frigani netopir je hrskav i ide izvrsno uz tajlandski umak.

Pržene tarantule


U Kambodži, prženi pauci popularan su zalogaj i često ćete vidjeti žene kako ih prodaju na tržnicama, kioscima hrane ili direktno na ulici. Možete ih kupiti sa ili bez nogu, na kile ili u vrećici. Bez obzira ima li noge, pržena tarantula sadrži unutarnje organe i jajašca.

Sirova haringa


Sirova haringa nije dio sushi obitelji, nije čak ni azijsko jelo. Jede se u Nizozemskoj, a sprema se tako da svježu haringu na nekoliko dana stavimo u zamrzivač i obložimo je sa mnogo soli. Nakon soljenja, haringa je glatka i navodno jako ukusna. Koristan podatak: sirova haringa spremljena na ovaj način služi kao lijek protiv mamurluka.

Američki bodljaš



Engleski naziv je "Horseshoe Crab", ali ovo čak nije ni rak nego člankonožac sličan raku sa muljevitog ili pjeskovitog dna, a za vrijeme sezone parenja možete ih naći i u plićaku. Jede se u Kini, Vijetnamu i SAD-u, na Aljasci i na istočnoj obali, u Cape Codu. Jestivi su meso i ikra, koja je slična ikri lososa, samo još manja i slanija. Bogato proteinima.

Kopi Luwak

Kopi luwak je jedna od najskupljih vrsta kave, potiče iz Indonezije, a možete je nabaviti i u Hrvatskoj. Da, to je ta legendarna kava koja se radi iz zrna koja su probavili manji sisavci, u ovom slučaju to je cibet – životinja iz jugoistočne Azije slična mungosu i divljoj mački. Jedna šalica kave napravljena od zrnja koje je kroz probavni trakt protjerala mačka iz džungle, košta otprilike 50 funti, 80 dolara ili 450 kuna.

Objavi komentar Blogger

 
Top