Četiri godine nakon što su šeici iz Abu Dabija upumpali naftnu bušotinu ili dvije u krvotok Manchester Cityja, derbi za gradski prestiž prerastao je u rat za naslov najbolje momčadi Premiershipa.

http://static.guim.co.uk/sys-images/Sport/Pix/pictures/2011/5/10/1305033584326/Man-City-v-Man-Utd-007.jpg

Nogometni hroničari uoči današnjega sudara iz naftalina izvlače dvoboje Cityja i Uniteda specifične povijesne težine i zaključuju - derbi ovakve magnitude nije odigran punih 38 godina, piše Jutarnji list.

Te 1974. godine “Blue Moon” je u posljednjem prvenstvenom kolu spakirao “crvene vragove” u drugu ligu.

Ironijom sudbine, rekvijem susjedu napisao je Dennis Law, legendardni škotski napadač koji je odigrao više od 400 utakmica za United prije nego što je prešao u redove gradskog suparnika.

Igralo se na Old Traffordu, završilo je 1-0 za City, a Law je ostao obilježen za cijeli život. Iako puna istina kaže da bi United na kraju sezone ispao čak i u slučaju pobjede u gradskom derbiju, budući da mu ostali rezultati nisu išli na ruku, Law je u povijesne knjige produžio s neugodnom stigmom na leđima.

"Koliko je trajala moja trauma nakon toga gola? Nikada nije prestala, proživljavam je 38 godina", kaže Law.

“Ako City pobijedi i osvoji naslov, igrači će se nahraniti vjerom i samopouzdanjem te u sljedeće tri godine nastaviti gomilati trofeje. Događalo se to u prošlosti s Arsenalom i Chelseajem. Ako padnu u ovom derbiju, to bi moglo proizvesti paniku u klubu i pomoći Unitedu da se zadrži na pobjedničkom putu”, vjeruje Neville.

Edin Džeko za domaće medije izjavljuje da ga drugo mjesto ne interesuje i da vjeruje u pobjedu svog tima i osvajanje naslova prvaka, bez obzira da li igrao ili utakmicu posmatrao sa klupe.

Bitka za Manchester stiže i kao idealan šlagvort neobične sezone u kojoj je liderska štafeta prelazila iz Fergusonove u Mancinijevu ruku i obratno. United je umarširao u sezonu uvjerljivim pobjedama protiv Arsenala, Chelseaja i Tottenhama, ali ga je City pratio i prestigao, te se na vrhu karavane zadržao punih 28 kola.

Onda je Fergiejeva vojska stisnula gas i početkom aprila stigla do naizgled nedostižne prednosti od osam bodova.

Amnestirani Tevez

United je, međutim, u protekla dva tjedna izgubio kod Wigana, remizirao s Evertonom i - prednost se istopila.

Egzotičan začin priča o preokretu dobila je kada je City amnestirao i vratio u nogometni život Carlosa Teveza.

Nije ovo prvi put da plemeniti i kapriciozni argentinski napadač - neukrotiv na terenu i nezgodan za “hendlanje” svakom treneru - daje poticaj gradskom suparništvu.

On je 2009. godine s Old Trafforda prebjegao susjedu pa kao protagonist onog Cityjeva jumbo-plakata s natpisom “Welcome to Manchester” isprovocirao gnjev u cvenom dijelu grada.

Ovom prilikom je, izvučen iz zamrzivača nakon Balotellijeve suspenzije, pomogao momčadi da se vrati na pobjednički put i usput zakomplicira život Unitedu. S Tevezom u sastavu City je nanizao tri uzastopne pobjede, pritom postigao 12 pogodaka, od čega su četiri Carlitovo djelo.

Tevezovo napadačko partnerstvo s Kunom Aguerom je profunkcioniralo, suigrači su ga prigrlili, navijači mu oprostili “nestašluke” i uvrede na račun menadžera i kluba.

"Ako City dobije ovaj meč, vjerojatno će osvojiti naslov. S takvim zaletom dobit će i utakmicu protiv Newcastlea. Zato ćemo se mi postaviti napadački, pobjedom sve rješavamo", kaže Ferguson, čija je momčad ove sezone 12 puta pobjeđivala na gostovanjima.

Na drugoj strani Roberto Mancini insistira na “perspektivi” koju je u posljednje dvije godine otvorio klubu i izbjegava taktičke razgovore o derbiju.

Otvoren put k naslovu

"Moramo biti ponosni na ono što smo učinili. Tri kola prije kraja imamo 80 bodova; 22 više od Chelseaja koji igra finale Lige prvaka, 15 više od Arsenala, u odnosu na Liverpool u plusu smo čak 34 boda. Počeli smo mijenjati povijest ovog kluba", kazat će Mancini, koji u ulogu favorita nastavlja gurati momčad iz susjedstva.

Pobjedom bi Džekin City bodovno dostigao United i s osjetno boljom gol-razlikom (City +60, United +54) dočekivao finalna dva kola. “Plave” na tom putu čekaju Newcastle i QPR, a “crveni vragovi” igraju sa Swanseajem i Sunderlandom.

Objavi komentar Blogger

 
Top