Da li biste mogli živjeti u mjestu gdje je strogo zabranjeno voziti automobil? Ako zavisite od vašeg limenog ljubimca, onda je teško zamisliti da biste normalno funkcionisali na ovakvom mjestu. Ali, kako se ispostavilo u određenim zajednicama, takav način života je moguć. Štaviše, on ima i svoje prednosti: manja zagađenost vazduha, relativno mirnija sredina, više vježbe, bolji javni prevoz. Donosimo vam par mjesta u kojima ne možete voziti automobil.

Venecija, Italija


Gondole i vodeni taksi su glavne vrste transporta u ovom istorijskom gradu. To ga čini i jedinstvenim gradom u Evropi – on je najveća urbana oblast na starom kontinentu u kojoj nema automobila.

Ilha Grande, Brazil


Ovo tropsko ostrvo je poprilično nerazvijeno, a dom je velikog broja ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Na njemu živi oko 2 000 stanovnika koji se bave eko – turizmom. Stepen zagađenja je 0.01%.

Times Square Njujork, SAD


Times square je tek prije par godina postao pješačka zona, a godišnje privuče preko 250 000 turista. Naravno, stepen zagađenosti je znatno smanjen.

Medina Fesa, Maroko


Više od 150 000 stanovnika živi u najstarijem dijelu Fesa, medini, najvećem urbanom području na svijetu bez automobilskog saobraćaja. Za ovo je postojao i praktični razlog – cijelo područje je opasano zidovima, a ulice su toliko uske da automobil ne bi ni mogao da prođe kroz njih.

Baktapur, Nepal


Grad koji je pod zaštitom UNESCO-a, Baktapur je do petnaestog vijeka bio glavni grad Nepala. Danas, grad čijim ulicama ne voze automobili i autohtonim stanovništvom koje poštuje stare tradicije i običaje, Baktapur je pravi istorijski dragulj.

Ostrvo Makino, Mičigen, SAD


Ostrvo se nalazi na jezeru Hjuron, a stanovnici i posjetioci ga obilaze pješice ili pomoću bicikla i konjskih kola. Put koji oko njega kruži je jedini državni put u SAD-u na kojem je zabranjen saobraćaj motornih vozila.

Objavi komentar Blogger

 
Top