Povremeno svima prija potpuna tišina. Međutim, u SAD je napravljena soba u kojoj poslije kratkog vremena boravak postaje nepodnošljiv. Najduže vrijeme koje je neko ostao u mraku u "sobi bez eha" u Orfield laboratoriji u Južnom Mineapolisu jeste svega 45 minuta.

http://www.depo.ba/media/pictures/2012/04/04/8c6d0f6830e3c1697648bea1c39c898d.jpg

Gluha soba upija 99,99 odsto zvuka, i ujedno drži Guinnessov rekord za najtiše mjesto na planeti. Međutim, duži boravak u njoj izaziva halucinacije.

Napravljena je od blokova od fiberglasa debljine jednog metra, ova soba ima duple zidove od čelika i betona debljine 30 centimetara.

Osnivač kompanije i njen direktor, Steven Orfield kaže da se od ljudi traži samo jedna stvar - da sjede u sobi u mraku.

- Do sada je jedna osoba uspjela da izdrži 45 minuta. Kada vlada tišina, uši se naviknu. Što je tiša soba, više stvari čujete. Čujete otkucaje sopstvenog srca, ponekad pluća, čujete kako vam radi stomak. U gluhoj sobi vi postajete zvuk - kaže Orfield.

On dodaje da je riječ o vrlo neugodnom iskustvu i objašnjava da je boravak u sobi toliko uznemiravajući da jednostavno u njoj ne možete da hodate ili stojite, već morate da sjedite.

- Kad hodate, orijentišete se prema okolnim zvucima. U gluvoj sobi, ne primate nikakve informacije. Oduzeta vam je moć percepcije i vaše čulo sluha je "izgubljeno". Ako ste u sobi pola sata, morate da sjedite u stolici.

On lično može da boravi unutra pola sata, uprkos tome što mu je ugrađen vještački srčani zalistak koji u gluhoj sobi postaje izuzetno glasan.

Gluhu Orfieldovu sobu koriste mnoge kompanije širom SAD, uključujući NASA-u, koja u njoj vrši testiranja astronauta koji plutaju u bazenu s vodom, da bi se vidjelo “koliko vremena je potrebno prije nego što počnu da haluciniraju i da li mogu da rade u takvoj atmosferi”.

Objavi komentar Blogger

 
Top