Duboko u pustinji južne Kalifornije nalazi se jedno od najzapuštenijih i najzagađenijih mjesta u SAD-u, bivša turistička destinacija Salton Sea pretvorila se u otrovnu baru

http://image.dnevnik.hr/media/images/644x322/Apr2012/60599839.jpg

Ovo jezero usred pustinje, nastalo je sasvim slučajno prije stotinjak godina kada se rijeka Colorado prelila u obližnji kanal za navodnjavanje, a u naredne dvije godine kompletan tok rijeke izlijevao se u kotlinu Salton koja je jedno od najnižih mjesta na Zemlji.

http://ngm.nationalgeographic.com/ngm/0502/feature5/images/ft_hdr.5.jpg

Novo jezero ubrzo je postala omiljena turistička destinacija za tisuće građana, a uz jezero je niknuo i čitav grad. No, nade o svijetloj budućnost ovog ljetovališta, ipak se nisu ostvarila.

Zbog nemogućnosti izljeva vode, jezero je s vremenom postalo iznimno slano, zbog čega počele izumirati ribe i ptice na tom području. Situaciji sigurno nisu pridonijele ni kemikalije s obližnjih farmi koje su otjecale u jezero. Do 1980. godine ovo je mjesto potpuno napušteno.




Što je najgore, u ovo se područje i dalje ulažu milijarde dolara kako jezero ne bi presušilo čime bi se otkrila zemlja zagađena arsenom i ostalim kancerogenim kemikalijama koju bi vjetrovi mogli raspršiti po čitavoj Kaliforniji.




Objavi komentar Blogger

 
Top