Eksperimentalna škola iz 60-tih u kojoj je nastava bila - dobrovoljna.

http://image.dnevnik.hr/media/images/644x322/Apr2012/60611227.jpg

Pušenje cigareta za vrijeme nastave, vožnja oko škole na motorima - sve je to bilo dozvoljeno u Burgess Hill školi nedaleko Londona.

Na YouTubeu je British Pathé objavio film gdje narator opisuje ovu doista neobičnu obrazovnu ustanovu. 'Engleska je poznata po svom obrazovnom sustavu i slobodi izbora škole i njihove političke i društvene tolerancije. Postoji i škola gdje se mladima ne samo dopušta, već ih se potiče da razvijaju svoje interese', kaže narator u filmu gdje se vidi da oni stariji učenici nose kožne jakne i voze motore.

Učenje u ovoj eksperimentalnoj školi nije bilo prioritet. 'Svako dijete treba prvo pronaći sebe, a obrazovanje može doći kasnije', govorio je tadašnji ravnatelj škole James 'Jimi' East, a učitelji su vjerovali da ako se zabrani djeci da nešto rade da će ona biti još gora, piše Daily Mail. Profesori su im željeli dopustiti da sami shvate što je za njih dobro ili loše.

Na snimci se tako vide djeca s cigaretama u rukama, mladi kako bez kaciga na glavama luduju na motorima, vješaju se na konopima....Jedan od učenika rekao je: 'Učimo više nego što bi u 'običnim' školama'.

Objavi komentar Blogger

 
Top