Monteverde je mali gradić u Kostariki. Nalazi se u području Cordillera de Tilarn, a smatra se glavnim središtem ekoturizma u Kostariki. Cijelo to područje najpoznatije je po Rezervatu Biologica Bosque Nuboso te po brojnim drugim rezervatima koji privlače velik broj turista i prirodoslovaca zainteresiranih za planine i tropske bioraznolikosti.



Monteverde se smatra jednim od sedam svjetskih čuda, što se tiče područja Kostarike. Turizam se na ovom području smatra jednim od glavnih sektora ekonomije i to ponajviše nakon trenutka kada je porastao broj posjetitelja.

Radi se o većem broju turista od početka devedesetih godina, a koliko im je stalo do turista svjedoči činjenica kako su čak otvorili školu za strane jezike, gdje bi mnogi trebali naučiti Engleski u svrhu lakše komunikacije.

Monteverde privlači velik broj posjetitelja zbog svojih prirodnih bogatstava, a pritom mislimo na velik broj kišnih šuma koje se mogu naći u već ranije spomenutom rezervatu koji je osnovan 1972. godine pod vodstvom znanstvenika Georgea Powella. Tu se nalazi devet glavnih staza, što ukupno čini 13 km staza prikladnih za šetnju.

Na zapadnom dijelu Monteverdea nalazi se područje poznatije kao Eterno Bosque, a radi se o području poznatom po velikom staništu ptica. Eterno Bosque obuhvaća 22.000 hektara,a ovdje možete uživati i u noćnim šetnjama. Malo dalje na sjeveru nalazi se prekrasan pogled na Vulkan Arenal.

Ako se zaputite prema tom dijelu Kostarike osim uživanja u prekrasnoj prirodi, isto tako možete uživati u razgledavanju nekoliko muzeja, vrtova i drugih zooloških atrakcija. Ostale aktivnosti uključuju jahanje i brdski biciklizam, a u gradu Santa Eleni možete uživati u brojnim barovima i restoranima, gdje možete okusiti tradicionalnu hranu ovog područja, koja će vas prije svega privući zbog svoje egzotičnosti.



Monteverde rezervat zahvaljujući bogatim šumama, izvandrednoj flori i fauni, poznat je kao jedan od najpoznatijih ekoturističkih destinacija u Srednjoj Americi. Šuma zbog visokog stupanja vlažnosti, mahovinom obrasle bujne vegetacije, te izmaglice poznata je kao “Cloud forest” tj. Oblačna šuma.



Promjenjiva klima i visoka nadmorska visina pomogla je proizvesti ekstremno visoke biološke raznolikosti i obuhvaća neke od svjetskih najsloženijih ekosustava. Monteverde je dom za više od 100 vrsta sisavaca, više od 400 vrsta ptica, tisuće vrsta kukaca i oko 2500 vrsta biljaka, sadrži i najveći broj orhideja u svijetu a uz malo sreće možete vidjeti i pticu drevnih Maya.

Posjetiteljima se pruža jedinstvena prilika vidjeti ovu kompleksnu mrežu života izbliza pomoću visečih mostova, žičare, transporta pomoću čeličnog kabela ili pješačkih staza.



Sky Walk je dobro promišljen spoj visečih mostova i pješačke staze kroz prašumu Monteverde. Osam visečih mostova na razlićitim visinama maksimalno približavaju život koji se odvija u krošnjama prašume.
Šuma koja je karakteristična za tropske i suptropske dijelove smanjuje prodor direktne sunčeve svijetlosti kroz krošnje pa životinje najčešće obitavaju na vrhu jer tu ima najviše hrane.





Zatim slijedi Sky Trek zip-line tj. spuštanje. Onako iznad krošnji, viseći pričvrščeni pojasevima za sajlu, krečete u put pod oblake! Avantura traje dugih 2992 metara. Dvije promatračke platforme pružaju nevjerojatni panoramski pogled.





Osim zabave u adrenalinskim parkovima gosti mogu posjetiti i farmu leptira u prašumi Monteverde jer Costa Rica ima više vrsta leptira (230) nego cijeli afrički kontinent.



Objavi komentar Blogger

 
Top