http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2012/05/Peace-Bridge09.jpg


Prije manje od dva mjeseca u kanadskom Calgaryju inauguriran je novi pješački i biciklistički most, „Peace Bridge“, dužine 136 metara, koji premošćuje rijeku Bow, u izvedbi španjolskog starchitecta Santiaga Calatrave. Gradnja koja je trajala dvije godine i u koju je utrošeno 17.995 milijuna dolara gradskog budžeta, Calatravi je svakako donijela više financijske koristi, nego li slave. Iako ova realizacija podosta odskače od njegovih postojećih izvitoperenih rješenja, most u Calgaryju oblikovan je kao dvije dvostruke crvene spiralno zavijene zavojnice, nalikujući čeličnoj molekuli DNA.

http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2012/05/Peace-Bridge08.jpg


Unatoč nemaloj kritici kojoj je projekt bio izložen, počevši od činjenice da se dva pješačka mosta preko iste rijeke nalaze samo 400 metara dalje, troškova izgradnje koji su prelazili 30 tisuća dolara za kvadratni metar, davanja kapitalnog projekta u izvedbu inozemnoj tvrtki ili kritike da je dizajn bio preveć generički, činjenica je da Calatravin dizajn često igra na kartu „Bilbao efekta“. Pa koliko god kontroverze nosio, vjerojatno će privući određen dio turista spremnih da potroše koji dolar u okolici kako bi se prošetali Calatravinim mostom-spomenikom. No valja istaknuti da ovaj most u potpunosti afirmira biciklističku kulturu pa na sebi sadrži i biciklističku stazu.

http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2012/05/Peace-Bridge07.jpg


Da Calatrava zna isprovocirati javnost, dokazao je i interpolacijom mosta u tkivo stare Venecije, gdje je bio napadan jednako zbog dizajna, kao i zbog gigantskih troškova izgradnje koji su iznosili oko 12,5 milijuna eura.

http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2012/05/Peace-Bridge02.jpg


http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2012/05/Peace-Bridge01.jpg


http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2012/05/Peace-Bridge10.jpg


http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2012/05/Peace-Bridge06.jpg


http://pogledaj.to/wp-content/uploads/2012/05/Peace-Bridge03.jpg





Objavi komentar Blogger

 
Top