Danijel Suelo već 12 godina živi bez novca. Njegov interesantan život opisan je u knjizi koju je napisao njegov prijatelj Mark Sunden.

http://www.b92.net/news/pics/2012/05/03/5768861684fa297e520d31374023554_orig.jpg

Danijel (51) se 2000. godine odrekao novca i otišao u pustinju u Juti da započne novi život kada je ostavio posljednjih 30 dolara u telefonskoj govornici.

Njegov način života inspiracija je mnogim Amerikancima koji su iskusili ekonomsku krizu, a Danijelov prijatelj ga je godinama posmatrao i odlučio da ovaj jedinstveni životni stil opiše u svojoj knjizi "The men who quit money".

Autor priznaje da je u početku mislio da je njegov prijatelj lud ali je malo kasnije počeo da shvata njegovu odluku.

"Naš finansijski sistem je veliki i mi ne možemo da ga kontrolišemo, a često se osjećamo da smo zarobljeni u njemu. Još gore je što se osjećamo potpuno bespomoćno," priča Mark.

"Moja filozofija je da uzimam samo ono što mi ljudi poklone ili čega se odreknu – i ne želim da pihvatim pomoć države," rekao je Danijel.

"Cijelo društvo je dizajnirano tako da morate imati novac da biste živjeli, morate biti dio kapitalističkog sistema i nije legalno živjeti izvan njega," dodaje on.

Danijel je zajedno sa novcem bacio i pasoš i vozačku dozvolu i promijenio prezime iz Šelbarger u Suelo, što na španskom znači so.

On živi napolju, kampuje u divljini, spava u pećinama, odsjeda u komunama i druži se sa strancima.

Nekoliko godina živio je u "kući" u pećini, na litici Arčes nacionalnog parka u Juti. Tu je napravio krevet od kamenja, jeo šta je nalazio, pio sa izvora i kupao se u potoku.

Njegova "kuća" je bila otvorena za sve koji su to željeli.

Danijel je odrastao u izuzetno konzervarivnoj porodici i vjeru je prihvatao vrlo ozbiljno dok je odrastao. Međutim na koledžu je preispitao svoja uvjerenja i shvatio da novac i podjele koje on stvara između onih koji ga imaju i onih koji ga nemaju nije hrišćansko i da je pogrešno.

"On je želio da ima sasvim mali uticaj u najvećem svjetskom uticaju i da načini svijet boljim mjestom," kaže njegov prijatelj demijan Neš.

"Njegov cilj je da uzme što manje i da što više."

Imao je jedan "propust" u svom načinu života kada je primio povraćaj poreza, ček na 500 dolara. Umjesto da ga pocijepa on je novac iskoristio na iznajmljivanje novog Mercedes-Benca kako bi se provozao po cijeloj Americi.

Međutim to je bio samo jedan izlet "na drugu stranu" jer se Danijel ubrzo vratio svom životu bez novca – koji je sam izabrao.

Objavi komentar Blogger

 
Top