Pakleni otoci su niz vapnenačkih otočića pred jugozapadnom obalom otoka Hvara. Najzapadniji je Vodnjak veli (44m), sjeverozapadno od njega otočić Vodnjak mali, a istočno otok Sveti Klement (94m), najveći u cijeloj skupini. Južno od Svetoga Klementa nalaze se otočići Dobri i Stanbedar, a istočno od njih su hridi Pločice. Istočno od otoka Svetog Klementa pružaju se otočići Borovac (46m), Planikovac (27m), Marinkovac (47m) i Jerolim (22m). Pred jugoistočnim ulazom u Pakleni kanal leži otočić Pokonji dol na kojemu je svjetionik.

View from Fort to Hvar Grad Port and Pakleni Otoci 2

Obale su Paklenih otoka kamenite i gole. Osim priobalnog pojasa pokriveni su niskom šumom i makijom. Na Svetom Klementu tri su povremeno naseljena zaseoka (Palmižana, Momića Polje i Vlaka). Prolazi između otoka pretežno su plitki i nepogodni za plovidbu većih brodova. Struje su jake, osobito za južnih vjetrova. Sidrišta za jahte u luci Palmižani - ACI marina Palmižana, Solinama (Svet Klement) i u prolazu između otočića Planikovca i Marinkovca (uvala Ždrlca) dobro su zaštićena.

Pakleni otoci

Otoci su čest cilj izletnika, nautičara i poklonika izvorne prirode i ljepote. Pješčane i šljunčane plaže te prekrasne uvale pogodne su za kupanje, podvodni ribolov, vodene sportove, a cijeli akvatorij oduševit će nautičare koji ne propuštaju upoznati ove bisere prirode i hrvatskoga turizma. ACI marina Palmižana sa svojih 190 vezova uz prateće sadržaje i taksi brodice za Hvar nudi poseban ugođaj.

Palmizana Beach Pakleni Otoci
Pakleni otoci



Objavi komentar Blogger

 
Top