Riba fugu, japanski delikates, je toliko otrovna da i najmanja greška prilikom pripreme jela može imati smrtonosne posljedice. I pored toga, Vlada Tokija planira umanjiti restrikcije prema kojima samo iskusni i licencirani kuhari mogu pripremati ovo jelo.
Kunio Miura, kuhar iz Tokija, uvijek koristi svoje specijalne noževe prilikom pripreme fugua. Noževe, koji stoje specijalnoj kutiji, prije svake pripreme donosi njegov pomoćnik.
Miura-san, kako ga zovu iz poštovanja, već 60 godina priprema jela od ribe fugu. Međutim, još uvijek svakoj pripremi pristupa sa najvećim oprezom. Samo jedna greška bi mogla značiti smrt mušterije.
Fugu je skup delikates, a restorani u kojima se služi su neki od najboljih u Japanu. U restoranu Miura-sana jedan obrok košta 76 funti. Međutim, ono što mušterije plaćaju je sigurnost koju imaju kada jedu kod njega. Miura-san je jedan od rijetkih majstora za pripremu fugua koji ima dozvolu Vlade grada Tokija za serviranje ovog jela.
Od 2000. godine, u Japanu su umrle 23 osobe nakon konzumiranja fugua. Većina žrtava su amateri koji pukušaju spremiti jelo kod kuće. Nijedan od zabilježenih slučajeva se nije desio u nekom od restorana sa licencom za služenje fugua, prenosi BBC.
Trovanje tetrodotoksinom, otrovom koji se nalazi u ribi fugu, je brzo i nasilno. Prvo osjećate umrtvljenost oko usta, onda paralizu, a na kraju nastupi i smrt. Žrtva trovanja je svjesna svega što se dešava do samog kraja. a protuotrov ne postoji.
Zbog toga je vještina Miura-sana veoma cijenjena. Kuhari fugua se smatraju elitom japanskog kulinarskog svijeta. On je sa 15 godina postao pomoćnik u jednoj kuhinji. Treniranje traje najmanje dvije godine, ali test za pripremu fugua se može uraditi tek kada se napuni 20 godina, kada prema zakonu u Japanu osoba postaje punoljetna. Jedna trećina učenika ne uspije položiti test.
Plan Vlade Tokija da umanji restrikcije za pripremu fugua je zbog toga dočekan sa burom negodovanja. Ukoliko zakon bude usvojen, restorani će moći prodavati porcije fugua koje su kupljene i pripremljene na drugim mjestima.
''Radili smo dugo i naporno kako bismo dobili svoje licence. Morali smo proći najteže testove u Tokiju. Ako zakon bude usvojen, ljudi će moći prodavati fugu nakon pristupanja nastavi koja traje jedan dan. Mi smo potrošili mnogo vremena i novca. Da biste imali ovu vještinu morate izrezati stotine riba'', rekao je Miura-san.
Mnoge koji jedu fugu, osim okusa hrane, najviše privlači ideja o japanskom ekvivalentu Ruskog ruleta.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Objavi komentar Blogger Facebook