http://metro-portal.hr/img/repository/2011/12/medium/kvass_pivo_od_fermentiranog_starog_kruha.jpg

Ljudi već tisućama godina uživaju u čarima alkohola, a gotovo sve organsko što nas okružuje može se fermentacijom ili destilacijom pretvoriti u neko alkoholno piće. Zbog takve kreativnosti i maštovitosti danas na tržištu postoji nebrojeno vrsta i okusa alkoholnih pića. Dok su mnoga od njih opće prihvaćena postoje alkoholna pića koja su toliko kontroverzna, bili svojim okusom ili sastojcima, da za njihovu konzumaciju je potrebna velika doza hrabrosti, sklonost eksperimentiranju, te mala doza ludosti.

Bakon Vodka

http://stylecrave.frsucrave.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2009/05/bacon-vodka.jpg

Ako volite prženu slaninu s krumpirima ovo je idealno piće za vas jer upravo ima takvu aromu. Nije nam jasno na koju potrošačku skupinu cilja tvrtka Black Rock Spirits, no sigurno njihovo alkoholno piće ima svoje poklonike. No što je najčudnije jest činjenica da je piće pobralo nekoliko nagrada na natjecanjima, a okus dimljene slanine i krumpira osvojio je čak i kritičare.

Agwa de Bolivia

http://i-cdn.apartmenttherapy.com/uimages/kitchen/01-2010_01_28-Agwa.jpg

Ne samo da je Agwa de Bolivia sa 60 posto alkohola vrlo snažni biljni liker nego joj je glavni sastojak, vjerovali ili ne, dobro znano lišće koke, biljke od koje se dobiva kokain. No, nema straha od ovisnosti jer je lišće pod oružanom pratnjom poslano u Amsterdam gdje su stručnjaci iz ekstrakta koke odvojili alkaloid od kojeg se dobiva kokain.

Yogurito

http://borodatos.com/MyFiles/2011/06/01.-Yogurito.jpg

Vrlo nam je teško zamisliti kako netko dolazi na šank prepunog noćnog kluba i zatraži od konobara da mu da jedan hladni Yougurito. Naime, ovo japansko piće s 16 posto alkohola ustvari je fermentirani jogurt ili, kako ga mnogi bloggeri nazivaju, vino od jogurta. Postoje dvije vrste Yogurita, obični i s okusom jagode, a nizozemska tvrtka koja ga proizvodi predlaže da ga se pije u kombinaciji s voćnim sokom, mlijekom ili mineralnom vodom. Kakav bi to samo bio gemišt?

Viski od zmija

http://www.boraszportal.hu/kepek/hirek/20110616121456_mereg_a_borban.jpg

Mnogim ljudima se digne želudac kada vide kako u tekili pluta oveći crv, no kako bi tek reagirali kada bi u boci viskija pronašli cijeli spektar otrovnih životinja, poput zmija i škorpiona. Iako je mnogim zapadnjacima viski od zmija čista nepoznanica on je prisutan u većini azijskih barova. Viski se radi od riže ili neke druge žitarice, a zmije i druge otrovne životinje služe kao ukras ali i kao ljekoviti preparati za koje se vjeruje da podižu muški libido, te sprječavaju ćelavost.

Kvass

http://ratatui.org/uploads/posts/2010-09/324b99e8b2e2.jpg

Ako ste mislili da je vodka jedino rusko nacionalno piće pogriješili ste jer duž najveće države na svijetu ljudi uživaju u pivu od fermentiranog crnog kruha. Kvass je omiljeno rusko piće koje u većini slučajeva dolazi iz kućne radinosti, a dobiva se tako što se vrelom vodom natapa stari osušeni kruh, potom se dodaje kvasac, šećer te malo brašna. Nakon što smjesa stoji 12 sati dodaje se malo grožđica za okus, potom se pune boce koje moraju odstajati minimalno dva dana kako bi se proželi sastojci i arome.

Pruno

http://img-fotki.yandex.ru/get/4529/8149342.5/0_75705_c3c0a555_L.jpg

Pruno ili zatvorsko vino je školski primjer stvaranja alkohola iz svakodnevnih namirnica koje su prisutne u svakoj kuhinji. Prvi varijante pruna zatvorenici su radili od kečapa, šećera, voća, te malo kruha koji je služio kao katalizator za fermentaciju. Iako piće ima okus kao usmrđeno smeće zatvorenici snažnog želuca diljem svijeta uživaju u njegovim raznim varijantama i čarima.

Objavi komentar Blogger

 
Top