Hakiranje je omiljeno filmsko (i televizijsko) deus ex rješenje. Trebamo neke bitne podatke? Daj tipu s naočalama tipkovnicu, na ekran porazbacaj potpuno nebitne prozore ili leteći tekst, obavezno uz napetu glazbu i odbrojavanje - voila. Ultimativna hakerska scena.

http://idesh.net/i/c/042012/22114-hakeri---01.jpg

Većinu gledatelja nije briga za vjerodostojnost takvih scena, mi cjepidlake smo već navikli pa odmahujemo na takve bisere, ali tu i tamo neki scenarist ode preko granice, i onda još malo. Hollywoodski uratci prepuni su takvih scena, a mi smo izdvojili nekolicinu najboljih koje smo uspjeli pronaći - pardon, "hakirati" - na YouTubeu.

CSI je beskrajno parodiran zbog ovakvih stvari, a "Zoom in! Enhance!" je istinski klasik. Pogledajte brilijantnu ideju Garyja Sinisea da zumira snimku te iskopa dokaz sa refleksije u žrtvinom oku. Moto serije:"CSI, zumiranjem rješavamo zločine od 2000. godine, a deseci milijuni gledatelja to još uvijek puše." Ako zumirate video malo bolje, vidjet ćete kako Siniseove oči govore:"Kad mi je karijera otišla u krasan?"



Na sličnu foru, Jack Black u filmu Državni neprijatelj zumira, fokusira i poboljšava sliku… Ali prije toga u prostoru rotira sve objekte na običnoj 2D fotografiji.



Konačno, netko od scenarista serije Castle (još jedan policijski procedural) je konačno na televiziji parodirao CSI-jeve i kompaniju. "Ovo nije 24, zumiranje i pročišćivanje ima svoje granice."



CSI - Treba nam grafičko sučelje da trackamo IP adresu
"Napravit ću GUI u Visual Basicu, da vidim mogu li ući u trag IP adresi." Da, ubacimo koju kraticu i ljudi će totalno misliti da znamo što radimo. Doduše, iskoristiti neki od n postojećih servisa na internetu nije toliko kul i tehnološki napredno kao izrada kompletnog grafičkog sučelja samo da bi napravili lookup IP adrese.



Numb3rs - "Hej, pa ti govoriš leetspeak! Kako c00l!"
Dopustite da vam Federalni agenti objasne IRC. Da lakše shvatite, tu je potpuno nepotreban i besmislen grafički prikaz dvaju brodova (!?) sa hrpom kompleksnih matematičkih formula. Nerdovi na IRC-u komuniciraju izuzetno sofisticiranim tajnim kriptiranim porukama nazvanim "Leet Speak". Srećom, FBI ima specijalno za to treniranu agenticu koja "govori 1337". L33t je jezik? Hej, pa to je jebeno. 2n4m i j4 1337 5p34|<, mogu li to staviti na CV pod strane jezike?

Life - Geekovi ga nemaju
Life je nedavna serija (2007.) koja nije imala dugačak život, ali dala nam je jednu od najbesmislenijih interpretacija hakiranja ikad. Zaplet je potpuno nebitan, ali poanta - crnjo koji živi s mamom i ima kostim kapetana Kirka u ormaru mora rasturiti igru Prince of Persia na Xboxu kako bi otključao neki fajl, dokaz, štoveć. "Gameri nemaju život, jel' tako frendovi? High five!" - Vrlo vjerojatna scena iz scenarističke sobe serije. Nemojte ugasiti video prije kraja.



Hakeri - "Jebena ti je ta PCI sabirnica"
Hackers je film kojeg su obožavali svi nadobudni geekovski klinci na rubu puberteta, ali ako ga niste duže vremena gledali, bolje da si ne kvarite sjećanja. Oni koji nisu bili na internetovima tada 1995. godine, vjerojatno ne znaju zanimljivu činjenicu da su tadašnji nerdovi letjeli po 3D modelima podataka tokom "hakiranja". Video ispod je holivudska interpretacija neugodnog nerdovskog zavađanja u devedesetima. Johnny Lee Miller recitira besmisleni scenarij, pritom pokušavajući sakriti masivnu erekciju u prisutstvu mlade Angeline. "Ima ubitačan refresh rate. […] Nije samo čip, ima i PCI sabirnicu. […] Da, RISC je dobar."



NCIS - 12-jezgrena računala
Još malo neugodnog nerdovskog zavađanja. Frajer je skužio da curka ima 12-jezgreni procesor jer je na kućištu nacrtan vatreni zmaj. Ali obrat! Zapravo ima 16-jezgreni! I rekorde na MMO igrama! Koje? Ma sve njih. Na kraju videa možete vidjeti kako mu je malo pobjeglo.



NCIS - 2 idiota, 1 tipkovnica
Nadovezujemo se dalje, još malo idiotizama sa NCIS-a. Ovaj je istinski klasik. Računalo glavne geek gotičarke u seriji je napadnuto, ali jadna ne može ništa jer sama ne uspijeva dovoljno brzo nabijati po tipkovnici. Šlag na tortu, na kraju dolazi Mark Harmon te izvlači kabel iz struje, a naši hakeri se osjećaju kao totalni idioti, i to ne zato što su pola minute zajedno lupali po jednoj tipkovnici.



Primjećujete da su sve dosad spomenute serije policijski procedurali? Cirka 99% njihove publike ne kuži pola posto te scene "hakiranja", a lani je na Redditu jedan scenarist takvih serija održao AMA ("Ask Me Anything"), rekavši da scenaristi zapravo takve pizdarije rade namjerno, natjecajući se s konkurentskim serijama. Ako je to istina, NCIS-ovi scenaristi vrijede svakog dolara.
Goldeneye - Hakiranje misterioznim spikeovima
Nažalost, Boris, jedan od najglupljih filmskih hakerskih mastermindova i bondovskih negativaca nije gledao prethodnu epizodu NCIS-a. Zato ne zna da za sprečavanje hakerskog napada nije potrebno počupati sve komponente sa servera, već ga jednostavno ugasiti. Ali dobro, to je isti tip koji "hakira" slanjem "spajkova", a kompleksna procedura uključuje tipkanje naredbe "SEND SPIKE".



Criminal Minds - Epski hakerski dvoboj
Glazba! Drama! Napetost! Uzbudljivost! Prozori lete na sve strane - tako znate da je situacija totalno zajebana.



Dan nezavisnosti - Sva računala u svemiru su međusobno kompatibilna
Dan nezavisnosti je invazijski polu-klasik i jedan od najpoznatijih prekršitelja po ovom pitanju. Nismo uspjeli iskopati video, ali svi znate scenu. Film završava potpuno jednostavno i besmisleno, tako da Jeff Goldblum na svom laptopu zaštrika virus i fino ga aplouda na elijenski mothership. Bum. Gotov film. Blaženi deus ex virusi. Alieni su, izgleda, 1996. svoje printere također spajali na paralelni port.

Serija Stargate je još jedan od jedan od čestih primjera ovog zanemarivanja logike, u kojoj su naši junaci pohodili razne daleke planete i bez problema svoje Dell Inspiron laptope spajali su na svaki komad tuđinske tehnologije koji bi našli. USB je zapravo Universally Universal Serial Bus, ako niste znali. Generalno pravilo za filmove i serije:ako nešto treba uštekati, uštekat će se.

Objavi komentar Blogger

 
Top