Iako se na osnovu njihovog izgleda to nikada ne bi reklo, članice plesne grupe Danza Voluminosa su profesionalne plesačice.

 

Plesna kompanija smještena u glavnom gradu Kube odlučna je da sruši tradicionalne stereotipe o tome kakva treba biti jedna plesačica tako što upošljava samo plesačice sa viškom kilograma.

Danza Voluminosa od 1996. godine omogućava ženama sa viškom kilograma da pokažu svoj talent i izraze se na plesnom podiju, nešto što im je zbog njihove građe onemogućeno u normalnim plesnim akademijama.



Ova plesna grupa zamisao je reditelja Juana Miguela Masa koji je želio tehnike savremenog plesa prilagoditi mogućnostima pretilih.

"Radili smo i sa bivšim plesačima koji su se udebljali ili sa ljudima koji boluju od AIDS-a. Za sve njih ima mjesta na našim nastupima", kazao je Mas i dodao da su imali i nekih neugodnosti tokom nastupa.

"Iz publike su znali zviždati i uzvikivati 'vidi debelih', no kada publika vidi njihovu posvećenost i koncentraciju, aplauz je neizostavan", ističe reditelj.



Objavi komentar Blogger

 
Top