
Iako se o tim činjenicama počesto špekuliše, ipak se rijetko javno demonstriraju. No, popularni kuhar beskopromisno je u svojoj emisiji pokazao kako se uzimaju ostaci mesa (masnoće i unutrašnji organi), pa se onda ta samljevena smješa "ispira" u amonijum hidroksidu i od toga se prave hamburgeri.
Kuhar uvjerava i da je to katastrofalno štetno za zdravlje.
Oliver je pojasnio i da se nezvanični termin "ružičasta sluz" odnosi na meso i mesne proizvode koji su nepodobni za ljudsku ishranu prije nego što je dodat amonijum hidroksid.
Najvažniji i najstrašniji podatak je da ovaj hemijski proizvod ubija mikrobe, kao što je npr. salmonela, i čini pokvareno meso bezbjednim za potrošnju.
Drugim riječima pojašnjeno - pokvareno mljeveno meso se "dezinfikuje" amonijum hidroksidom i pretvara u pljeskavice kao što je ova u koju gledate na primamljivoj fotografiji.
Objavi komentar Blogger Facebook