Većina nas učiniće isto – uzeti nož, umočiti ga u hladnu vodu da lakše klizi i početi rezati komade započevši u sredini, u obliku trouglova.
Ko ne voli jesti tortu?
Posebno je slatka kad je rođendanska. Ali da biste zagrizli u šećerno zadovoljstvo, najprije je treba izrezati na komade.
Većina nas učiniće isto. Uzeti nož, umočiti ga u vodu da lakše klizi i početi rezati komade iz sredine u obliku trouglova. Što biste rekli kad bismo vam otkrili da je to potpuno pogrešan način rezanja torte?
Tako barem tvrde – naučnici. Trik je, objašnjava britanski matematičar Alex Bellos u videu što ga je postavio na YouTube, u paralelnom rezanju. Uobičajeni način previše će posušiti tortu te se neće postići maksimalno gastronomsko uživanje.
Najbolji način za rezanje torte star je stotinu godina, a izumio ga je briljantni britanski matematičar Francis Galton. Njegova je metoda objavljena u časopisu Nature, a preporučuje da prekršite sva pravila i tortu najprije – raspolovite.
Rezanjem komada paralelno, od sredine, torta koja ostane za biće i dalje sočna i punog ukusa.
Recept je star 100 godina, ali ako dosad nije zaživio, pitanje je hoće li uopšte.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Objavi komentar Blogger Facebook