Uloga hrane u zapadnoj civilizaciji mijenja se kroz stoljeæa, otvorenošæu svijeta , politièkih i ekonomskih razloga. Takoðer se mijenja i naš odnos prema hrani. Oko 80 % hrane uživamo u preraðenom obliku, a industrija nam nudi brzu hranu koju je teško proizvesti bez dodataka i aditiva.
Aditivi ne smiju predstavljati rizik za zdravlje potrošaèa. Ne smiju zavaravati potrošaèa i prikriti slabosti kakovæe sirovine ili naèina prerade. Veæina aditiva je sigurna za ljude, a neki se povezuju s ozbiljnim poveæanjem oboljenja od karcinoma i astme.

http://astma.rs/wp-content/uploads/food-2.jpg
Što su aditivi?
Aditivima se smatraju tvari toèno poznatog kemijskog sastava, koje se ne konzumiraju kao hrana, niti su tipièan sastojak hrane, bez obzira na prehrambenu vrijednost, a dodaju se hrani u svrhu poboljšanja tehnoloških i senzorskih svojstava.
Aditivi se dodaju hrani u tehnološkom postupku proizvodnje, tijekom pripreme, obrade, prerade, oblikovanja pakiranja, transporta i èuvanja.

Razvrstavanje aditiva

Aditivi se rabe za: bojenje, konzerviranje, sprjeèavanje oksidacije, emulgiranje, stabiliziranje, zgušnjavanje, želiranje, reguliranje kiselosti, pojaèavanje okusa, zaslaðivanje, poliranje, održavanje svježine, tretiranje brašna i druge namjene predviðene ovim Pravilnikom.
Aditivima sliène tvari rabe se za aromatiziranje, enzimatska djelovanja te kao pomoæne tvari u procesu proizvodnje.

Aditivi zabranjeni u pojedinim zemljama
 

BrojNazivObjašnjenjeZabrana
E102Tartrazinežuta br. 5; poznato da izaziva napade astme i koprivnjaèu kod dece; povezan je sa tiroidnim tumorima, ošteæenjem hromozoma i hiperaktivnošæu; koristi se za bojenje piæa, slatkiša, džemova, cerealija, grickalica, konzervirane ribe, pakovanih supa Norveška, Austrija
E104Quinoline Yellowžuta br.10; koristi se za ruževe, boju za kosu, mirise, lijekove; uzrokuje dermatitisAustralija, SAD i Norveška
E107Yellow 7Gžuta boja; preporuèljivo da ga izbegavaju hiperaktivna djeca; ljudi sa astmom mogu da pokažu alergiène reakcije na njega; tipièno se koristi u blagim piæimaAustralija i SAD
E110PRSunset Yellow FCF, Orange Yellow Sžuta br. 6; sintetièki; koristi se kod cerealija, peciva, slatkiša, grickalica, sladoleda, piæa i konzervirane ribe; takoðe u mnogim lekovima; posredni efekti su urtikarija, rinitis, krvarenje nosa, alergije, hiperaktivnost, tumor bubrega, ošteæenje hromozoma, bolovi abdomena, muènine i povraæanje, gaðenje na hranu Norveška
E122Azorubine, Carmoisinecrvena boja; derivat ugljenog katrana; uzrokuje loše reakcije kod astmatièara i ljudi alergiènih na aspirin; tipièno se nalazi u slastièarskim proizvodima, marcipanu, želatinuŠvedska, SAD, Australija, Norveška
E123Amaranthcrvena br. 2; izveden iz male vlaknaste biljke istog imena; koristi se u kolaèima, voænim punjenjima, želatinu; uzrokuje astmu, ekceme i hiperaktivnost; prouzrokuje anomalije kod ptica i fetalnu smrt kod nekih životinjskih testova, vjerojatno je kancerogenSAD, Rusija, Austrija i Norveška i neke druge zemlje
E124Ponceau 4R, Cochineal Red Acrvena br. 4; sintetièka boja iz ugljenog katrana; kancerogen kod životinja, uzrokuje loše reakcije kod astmatièara i ljudi alergiènih na aspirinSAD i Norveška
E127Erythrosinecrvena br. 3; koristi se za konzervirano voæe, kreme, slatkiše, peciva, grickalice; može prouzrokovati osjetljivost na svjetlost; može poveæati nivo tiroidnih hormona i dovesti do hipertiroizma, dokazano da uzrokuje tiroidni rak kod pacova SAD i Norveška
E128Red 2GAustralija i mnoge druge zemlje
E129Allura red ACcrvena br. 40; oranž-crvena sintetièka boja; koristi se kod slatkiša, piæa, lijekova i kozmetike; predstavljen ranih osamdesetih da zamjeni amaranth koji je bio proglašen nesigurnim; povezan je sa rakom kod miševaDanska, Belgija, Francuska, Njemaèka, Švicarska, Švedska, Austrija, Norveška
E131Patent blue VAustralija, SAD, Norveška
E132PRIndigotine, Indigo carmineplava br. 2; sintetièka boja iz ugljenog katrana; uglavnom se dodaje tabletama i kapsulama, koristi se kod sladoleda, slatkiša, keksa; izaziva gaðenje, povraæanje, visok krvni pritisak, osip, disajne probleme i druge alergiène reakcijeNorveška
E133Brilliant blue FCFplava br. 1; sintetièki se pojavljuje kao aluminjumski rastvor ili amonijumska sol; koristi se u slatkišima i piæimaBelgija, Francuska, Njemaèka, Švicarska, Švedska, Austrija, Norveška
E142Green Szelena boja; sintetièka boja iz ugljenog katrana; koristi se kod konzerviranog graška, želea i umaka od mente, kolaèa Švedska, SAD, Norveška
E151Brilliant Black BN, Black PNboja; derivat ugljenog katrana; koristi se u smeðim umacima, kolaèima od ribizlaDanska, Australija, Belgija, Francuska, Njemaèka, Švicarska, Švedska, Austrija, SAD, Norveška
E153PRVegetable carboncrna boja; ugljeni pigment; korisiti se kod džemova, želatina, likeraSAD
E154Brown FKSAD
E155Brown HT (Chocolate)smeða boja; koristi se u èokoladnim kolaèima; može prouzrokovati reakcije kod astmatièara i ljudi alergiènih na aspirin; poznato da izaziva osjetljivost kožeDanska, Belgija, Francuska, Njemaèka, Švicarska, Švedska, Austrija, SAD, Norveška
E214Ethyl p-hydroxybenzoateizbjegavajteu mnogim zemljama
E215Sodium ethyl p-hydroxybenzoateizbjegavajteu mnogim zemljama
E217Sodium propyl p-hydroxybenzoateizbjegavajteu mnogim zemljama
E219Sodium methyl p-hydroxybenzoateizbjegavajteu mnogim zemljama
E230Biphenyl, Diphenylupotrebljava se za poljoprivredne potrebe; tipièni proizvodi su južno voæeu mnogim zemljama
E231Orthophenyl phenolupotrebljava se za poljoprivredne potrebe; tipièni proizvodi su kruška, mrkva, breskva, šljiva, sladak krumpir, južno voæe, ananas, rajèica, paprika, trešnja, nektarineu mnogim zemljama
E233Thiabendazoleupotrebljava se za poljoprivredne potrebe; tipièni proizvodi su južno voæe, jabuka, kruška, krumpir, banana, peèurke, meso, mlijekou mnogim zemljama
E236Formic acidizbjegavajteu mnogim zemljama
E237Sodium formateizbjegavajteu mnogim zemljama
E238Calcium formateizbjegavajteu mnogim zemljama
E239Hexamethylene tetramineizbjegavajteu mnogim zemljama
E250Sodium nitritemože uzrokovati hiperaktivnost i druge nepovoljne reakcije, potencijalno kancerogen; izbjegavajteu mnogim zemljama
E252PRPotassium nitratemože se izvesti iz odbaèenih životinjskih i biljnih materija; koristi se za barut, eksplozive i ðubrivo i za zaštitu mesa; može uzrokovati hiperaktivnost i druge nepovoljne reakcije, potencijalno kancerogen (vidi 249)u mnogim zemljama
E320Butylated hydroxy-anisole (BHA)derivat petroleja, usporava kvarenje uslijed oksidacije; koristi se za jestiva ulja, žvakaæe gume, mastima, margarinu, instant proizvodima krumpira;  dozvoljen u hrani za mlade, može izazvati alergiène reakcije, hiperaktivnost i druge probleme, u velikim dozama izazvao je rak kod laboratorijskih životinjaJapan
E635PRDisodium 5'-ribonucleotidemože izazvati svrab kože 30 sati posle uzimanja; osip može varirati od blagog do dramatiènog; reakcija zavisi od doze i kumulativna je, zavisi od osjetljivosti ljudi; tipièni proizvodi su èips, instant knedle, pite; izbjegavajteu nekim zemljama

Kancerogeni aditivi u našoj hrani

Znanstvene studije pokazale su da aditivi boja u bombonima i sokovima stvaraju hiperaktivnost kod djece i tumore. Prije konzumacije jela ili pića trebali bi vidjeti što unosimo u sebe, naprimjer, aditiv natrij benzoat koristi se za smanjenje kvasca, bakterija i gljivica koje bi se mogle naći u hrani i piću.

Natrij benzoat produžava rok trajanja mnogim gaziranim pićima, tako hrana koja se kvari "nije dobra", a onda koja stoji dugo vremena i ostaje svježa najvjerojatnije u sebi sadrži štetne konzervanse.

Štetnost Natrijevog benzoata (E211) potvrdio je u svibnju profesor Peter Piper sa sveučilišta Sheffield kada je ukazao na opasne aspekte ovog konzervansa te otkrio da on može uzrokovati veliku štetu mitohondrija i ljudske DNA. Zbog toga se E211 povezuje sa propadanjem organizma i bolestima poput ciroze jetre ili smrti neurona kod Parkinsonove bolesti.

Opasnost natrijeva benzoata krije se u gumenim i jarko obojenim bombonima koji se nalaze i u našim trgovinama, glazure za torte, želatini u boji, nekim mesnim prerađevinama itd. Ukoliko se natrijev benzoat, naprimjer, pomiješa sa sokom koji u sebi sadrži C vitamin nastaje reakcija i stvara se kancerogena supstanca benzen. Umjetne boje koje su testirane u studiji spominju se i tartrazine (E102), ponceau 4R (E124), sunčano žuta (E110), carmoisine (E122), žuta - quinoline yellow (E104), crvena AC (E129 allura red).

Europska je komisija, nakon objavljene studije zatražila dodatna istraživanja čiji je rezultat izbacivanje boje za hranu (E128).

Štetni dodaci

Neki smatraju da aditivi nisu opasni jer su korištene količine jako male. Tvrde da je maksimalna dopuštena količina aditiva sto puta manja od količine kod koje je rizik od štetnog djelovanja na zdravlje čovjeka još jednak nuli. S druge strane, smatraju da “upitne” aditive treba zabraniti.

ŠTETNOST ADITIVA E211 ODAVNO JE POZNATA
Od prije se zna kako E211 u kombinaciji s vitaminom C stvara benzen, koji je kancerogen. Apsurdno je da se preporučuje da se iz sokova izbaci vitamin C, a ne štetan konzervans E211, detaljnije objašnjeno u knjizi“Što se krije iza E brojeva”, svi aditivi od E 210 do 219 razni spojevi benzojeve kiseline, koji su štetni za zdravlje, a organizmu je sasvim svejedno koji od njih ljudi unose u tijelo. Stoga se preporučuje što više svježe hrane.

BOLJE BI BILO ZAMIJENITI GAZIRANE SOKOVE PRIRODNIM
Ne treba stvarati histeriju oko štetnosti gaziranih pića, ali je važno da ljudi budu osviješteni koliko su ona nezdrava. Važno da se sve dozira i uzima u manjim količinama, zato ako popijemo jednu, dvije čaše gaziranog napitka, neće nam ništa biti. - Smatram da su istraživanja koja govore o štetnosti aditiva u gaziranim pićima na zdravlje ljudi točna, ali treba utvrditi o kojoj se količini radi - kazala je Olja. Gazirana pića nisu dobra i zato jer imaju mnogo “brzih”, rafiniranih šećera koji nužno uzrokuju višak kilograma i smanjuju želju za drugim namirnicama. Bolje bi bilo da se takvi sokovi zamijene prirodnim sokovima od voća.

E102 Nalazi se u svim gotovim umacima za jelo. Može izazvati alergiju, smetnje disanja, osip na koži.
E412 Može prouzročiti mučninu, napuhivanje i grčeve, snižava razinu kolesterola.
E104 Riječ je o žutoj prehrambenoj boji koja je zabranjena u Austriji, Japanu, SAD-u i Norveškoj.
E122 Bojilo, derivat katrana. Može prouzročiti teške reakcije astmatičara i osoba alergičnih na aspirin.
E211 Ima ga u gaziranim pićima, a on može utjecati na DNA, što dovodi do degenerativnih promjena.
E110 Osim u čokoladnim i gumenim bombonima, nalazi se i u plastičnim posudicama te topljenim sirevima.
E407 Ima ga u pakiranim sladoledima. Nedavno je dokazana veza s razvojem kancerogenih stanica.
E621 Može biti uzročnik glavobolje, žeđi, vrtoglavice, trbušnih grčeva, proljeva, zabranjen za dječju prehranu.
E622 Koristi se za poboljšanje okusa. Može biti razlog mučninama, povraćanju, proljevu.
E124 Bojilo. Kancerogen je u životinja, može uzrokovati teške reakcije u ljudi koji boluju od astme.

DODACI PREHRAMBENIM PROIZVODIMA

1. Dodaci koji nisu štetni:

E100, 101, l03, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

2. Sumnljivi dodaci:
E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477.

3. Opasni dodaci:
E102, 11O, 120, 124

4. Dodaci koji su štetni za zdravlje
a.) problemi s crijevima: E220, 221, 232, 224
b.) problemi s prebavom: E338, 339, 340, 341, 45O, 461, 463,465, 466, u pakiranom sladoledu E407
c.) kožne bolesti: E230,231,232,233
d.) uništava vitamin B12: E220
e.) povećava kolesterol: E320,321
f.) nadražuje živce: E311, 312
g.)upala usne šupljine: E330 NAJOPASNIJI DODATAK (uzrukuje rak), nalazimo ga u Schweppesu od limuna, senfu, nekim bezalkoholnim pićima, konzerviranom mesu rakova, u nekim sirevima, nekim gljivama u konzervi....

5. Dodaci, koji uzrukuju rak:
E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
Pažnja: E123 je vrlo otrovan te je zabranjen u SAD
Posebnu pažnju obratite na slijedeće proizvode:
E123 i E110 u gumenim bonbonima, čokoladnim bonbonima, puding sa šlagom u plastičnim čašicama, zaleđena riba , vrhnje za kuhanje topljeni sirevi za mazanje, puding od vanilije, E102 i E110, u gotovim umacima raznih vrsta.

Molba za svakoga: Prilikom kupovine namirnica koristite ovaj popis ili ga negdje zalijepite na vidlivo mjesto u kuhinji. Jer, radi o zdravlju Vas i vaše djece. Prilikom izbora namirnica birajte one koje ne sadrže ove dodatke!

ZAPAMTITE: Vi sami birate proizvode koje kupuje. Razmišljajte o zdravlju Vas i vaše djece! Tehnološki obrađena hrana je biloški »mrtva« i ima kratak rok trajanja; zato su nužno potrebni kemijski dodaci koji produžavaju rok trajanja kako u skaldištima tako i na policama u trgovinama. Upotreba sintetičkih tvari u namirnicama je slabije istražena, ali za mnogobrojne aditive već sad je poznato da uzrukuju određene rizike.

Među njima su konzervansi označeni od E200 do E290, koji mogu uzrokovati niže nabrojane zdravstvene probleme odnosno negative posljedice:

E210 - astma, neurološke teškoće, hiperaktivnost djece;
E211 - astma;
E216 - alergije
E218 - kožne alergije;
E220 - astma, uništava vitamin Bl;
E235 - mučnina, povraćanje, proljev, nadražaj kože, anoreksija;
E249 - potencialni kancerogen, poremećaj prijenosa kisika, glavobolje, nekoncentriranost, poteškoće sa disanjem;
E250 - potencialni kancerogen, u želudcu stvara nitrozamine, hiperaktivnost djece;
E251 - u organizmu se pretvara u nitrit;
E252 - hiperaktivnost, potencialni kancerogen, slabokrvnost, ozljede bubrega, zabranjen u nekim zemljama;
E261 - neka ga izbjegavaju ljudi sa oštećenjem bubrega;
E264 - mučnina, povraćanje;
E280 - uzrokuje migrene;
E281 - uzrokuje migrene;
E290 - povećava učinak alkohola.

Pažljivi budite na antioksidante regulatore kiselosti koji su oznaćeni od E296 do E385.

Oksidativni procesi i promjene pH ubrzavaju razgradnju hrane, te proizvođači zbog toga doodaju prikladne kemijske tvari među kojima su posebno opasne sljedeće:

E302 - uzrukuje stvaranje bubrežnih kamenaca;
E310 - nadražaj želudca i kože
E319 - mučnina, povraćanje, delirij, smrtna doza je 5g.
E320 - alergije, hiperaktivnost, kancerogeni i estrogeni učinci;
E325 - neka ga izbjegavaju djeca sa intolernacijom na laktozu;
E339 - ruši ravnotežu između kalcija in fosfora;
E363 - zabranjen u nekim zemljama;
E370 - zabranjen u nekom zemljama;
E375 - ozljede jetra, podiže razinu mokraćne kiseline, gastritis;
E380 - ozljede jetra i trbušne sluznice;
E385 - zabranjen u nekim zemljama;

I među stabilizatorima, tvarima za zgušnjavanje i emulgatorima označenim od E400 do E495, sa kojima se postiže primjerena stabilna struktura i gustoća namirnica, također nalazimo i one koje su zdravlju štetne:

E407 - u vezi s etilen oksidom stvara etilenklorohidrin, koji je opasan kancerogen, uzukuje čir;
E412 - mučnina, napuhivanje i grčevi, snižava razinu kolesterola;
E413 - mogući kontaktni alergen;
E414 - nadraženje sluznice, alergen
E416 - mogući alergen;
E420 - ozljede želudca, nije dozvoljen za dječju prehranu;
E421 - proljev, mučnina, povraćanje, ozljede bubrega;
E432 - zabranjen u nekim zemljama;
E450 - remeti omjer između kalcija in fosfora;
E461 - napuhivanje, obstrukcija tankog crijeva;
E463 - zabranjen u nekim zemljama.
Sredstva protiv zgrušavanja nalazimo pod oznakama od E500 do E585. Opreznost kod nabrojanih:

E503 - nadražuje sluznice;
E508 - pokreće ulcerozna stanja želudca.
E510 - neka ga izbjegavaju ljudi s bolesnim bubrezima i jetrom;
E513 - zabranjen u nekim zemljama;
E514 - remeti vodenu bilancu organizma;
E553 - veza s rakom želuca;
E554 - teškoće s placentom kod trudnoće, alzheimejreva bolest.

Pored atraktivne obojanosti, kod namirnica su bitni i privlačan miris i okus. Za krivotvorenje mirisa i okusa su aditivi od E620 do E640 odnosno umjetne arome:

E620 - neka ga izbjegavju djeca;
E621 - glavobolja, žeđ, vrtoglavica, trbušni grčevi, proljev, smetnje u otkucajima srca (aritmija), zabranjen za dječju prehranu;
E622 - mučnina, povraćanje, proljev;
E626 - može uzrokovati protin;
E627 - može uzrokovati protin, zabranjen za dječju prehranu;
E629 - može uzrokovati protin;
E631 - može uzrokovati protin;
E633 - može uzorkovati protin;
E635 - može pokrenuti promjene kože, zabranjen u mnogobrojnim zemljama.

Zaslađena ovisnost potrošaća i blješatvi izgled donose i gorke i manje slatke zaključke, u vezi sa upotrebom zaslađivača i glazura pod oznakom od E900 do E1520:

E905 - moguća veza s rakom prebavnih organa;
E907 - zabranjen u nekim zemljama;
E924 - mućnina, povraćanje, proljev;
E925 - kancerogen, uništava biološku vrijednost hrane;
E927 - zabranjen u nekim zemljama;
E950 - spada među najopasnije aditive, kancerogen za pokusne životinje, smetnje štitnjače;
E951 - mnogobrojni izuzetno opasni učinci, alergije, migrene, vrtoglavica, smetnje vida, sluha i okusa, smetnje pamćenja, depresije, smetnje ponašanja, uzročnik nekih degenerativnih bolesti (multipla skleroza, parkinsonova bolest), hormonske smetnje;
E952 - migrene, potencialno kancerogen, zabranjen u SAD i Engleskoj;
E954 - kancerogen kod pokusnih životinja;
E967 - pokreće nastanak bubrežnih kamenaca, diuretik, smetnje ponašanja kod pokusnih životinja;
E1505 - u metabolizmu se mijenja u etanol;
E1520 - veza s fatalnimi infarktniim stanjima (intravenozno), smetnje živčanog sistema, dermatitis.

Silovita kemizacija kojoj smo svjedoci u modernom svijetu je zahvatila i našu hranu i to sasvim nekritično i prebrzo. Oba dva nedostatka imaju zajednički korjen, a to je brzi prijenos znanstvenih zaključaka u upotrebnu tehnologiju. Znanstvena postignuća nisu dostupna javnosti, kako bi to trebala biti po tradiciji humane akademske znanosti, već se patentira kao intelektualno vlastništvo korporacija. Iza toga stoji moćni profitni interes kojemu nisu briga dugoročne zdravstvene posljedice za ljude zbog tih korištenih tehnologija. Istraživanja koja bi trebali pokazati i nuditi ocjenu rizika kod dugoročne upotrebe aditiva se ne objavljuju. Sve više postajemo pokusne životinje globalnog neetičnog eksperimenta.

Što možemo učiniti?

OSVJEŠTENI POTROŠAČI DANAS KUPUJU NAMIRNICE ZA KOJE SU SIGURNI DA SE U NJIMA NE NALAZE ŠTETNI I OPASNI ADITIVi. LISTIĆ SA POPISOM TIH ADITIVA UVIJEK IMAJU SA SOBOM PRILIKOM KUPOVINE;

E102, E110, E122, E123, E127, E131, E132, E133, E142, E150, E151,E153, E154; E171, E173, E210, E220, E223, E232, E249, E250, E284, E285, E310, E311, E312, E320, E321. E308, E407, E472, E473, E512, E553, E620, E621, E622, E626, E942, E950, E951, E952, E954, E1440

Što su zapravo E brojevi: http://e-brojevi.udd.hr/

Pouka?
Konzumirajte što je manje moguće prerađevine bilo koje vrste! Jedite što više svježe hrane, a naručito obratite pozornost na konzumaciju prerađevina kod djece!













Objavi komentar Blogger

 
Top