Milford Sound nalazi se u Fiordlandu, u kojoj se nalazi desetak “Sound-ova” od kojih je Milford Sound jedan od najljepših. Sound je jako duboka uvala, mjesto gdje ocean ulazi duboko u otok, a te uvale su nastale na mjestima gdje se glečar spuštao s planina i lomio i rušio sve pred sobom, te nakraju s jedne strane svojim djelovanjem, a s druge strane djelovanjem oceana i drugih sila stvorio prekrasne duge uvale s strmim travnatim obalama s mnoštvom vodopada koji niču kao gljive poslije kiše, te drvečem koje se bori za svaki metar slobodnog prostora i zemlje i čvrsto drži uz stijene.

Ova ogromna i veličanstvena divljina šuma i planina, jezera i vodopada sadržava neke od najljepših planinarskih staza u Novom Zelandu.
Samim krajem ovog fjorda dominira 1412 m. visoka planina Mitre koja se uzdiže ravno iz mora, stvarajući kombinaciju naizmjeničnog svjetla, oblaka, sunca, kišnog pljuska i duge, čime jednostavno oduzima dah. Kapetan Cook, prvi Europljanin koji je otkrio područje fjordova na Novom Zelandu dvaput je mimoišao uski ulaz u Milford Sound, 1770. i 1773. godine, ne otkrivši ga jer se oba puta skrivao u maglici.


Fiordland ima veliku količinu kišnih oborina, 7600 mm godišnje, te je jedno od najvlažnijih područja Novog Zelanda. Česti snažni vjetrovi i obilne kiše fjord pretvaraju u bajkovitu zemlju punu slapova, a neke od njih vjetra podiže tako snažno da lete visoku u zrak. Postoje i stalni slapovi a najimpresivniji su veličanstveni slapovi Sougherland, koji padaju u tri golema skoka niz obronke, od jezera Quill do rijeke Arthur, u samome dnu fjorda. Sa svojim 580 metara, ti su slapovi po visini deseti na svijetu.



Jarak Sinbad uz južno podnožje vrha Mitre, jedno je od posljednjih staništa rijetke papige kakapoa. Ta velika nočna papiga koja ne može letjeti jedna je od ugroženih vrsta. Nekoć je bilo mnogo žuto-zelenih kakapoa, no, čitavu populaciju krajem 19 st. uništili su štakori i hermalini.


Objavi komentar Blogger

 
Top