Koliko je Južna Amerika zamamna, mogu vam potvrditi svi oni koji su bili barem jednom u jednoj od država. Svejedno za koju su se odlučili, ipak su okusili ljepote tog jednog drugog svijeta, koji na svakom svojem koraku odiše nekom egzotikom.

http://www.putokosvijeta.hr/wp-content/uploads/2012/05/arequipa1.jpg

Kad već spominjemo države Južne Amerike, tada svakako treba izdvojiti Peru i njegove ljepote. Kod Perua ćemo počet sa gradom Arequipom, poznatijim kao glavnim gradom istoimene južne pokrajine. Nalazi se na rijeci Chili u Andama, na 2.335 m nadmorske visine, iznad kojeg se uzdiže vulkan El Misti.

Arequipa je grad koji je svoju prepoznatljivost stvarao godinama, a pritom mislimo na brojne španjolske kolonijalne građevine od lokalnog žutog vulkanskog kamena silara, zbog čega je dobio naziv “Bijeli grad”. S vremenom je postao jedan od najvažnijih gradova Perua, poznatiji kao kulturno i vjersko središte.

U zadnje vrijeme ovaj grad posjećuje sve više turista, a kako i nebi kada se radi o mjestu čije je povijesno središte smješteno na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Amerikama i to ponajviše zbog nevjerojatnog stila gradnje, što se najviše očituje u baroknim ukrasima koje su izveli kolonijalni, kreolski i indijanski majstori.

http://whc.unesco.org/uploads/thumbs/site_1016_0001-464-0-20090922164802.jpg

Dakle kao što možete primjetiti radi se o gradu bogate povijesti koju možete osjetiti na svakom koraku. Stoga ako se odlučite na posjetu tada biste trebali znati koja se mjesta u samom gradu najviše preporučuju.

Sam povijesni dio grada sastoji se od 49 izvornih španjolskih četvrti od kojih se San Lazaro smatra starijim pretkolumbovskim naseljem. U samom središtu grada nalazi se trg Plaza de Armas na kojem možete vidjeti arkadne portale, općinsko središte te čuvenu Bazilikalnu katedralu. Ona se smatra jednim od najvažnijih neoklasicističkih građevina u Peruu.

Tu također treba izdvojiti Samostan sv. Dominika s prekrasnim kamenim portalom s alegorijskim motivima Posljednjeg suda. U samoj povijesnoj jezgri možete vidjeti oko 500 starih kuća koje su uglavnom izgrađene u 19. stoljeću i to na mjestu starijih, uništenih u potresu 1868. godine.

Najveća vrijednost tih kuća leži u skromnim kamenim trijemovima i raskošnim portalima koji su skladni s oblikom svodova, reljefnih vijenaca i isklesanih greda. Naravno da u gradu postoji još puno toga za vidjeti, a na vama je da otkrijete čaroliju svake ulice.



http://www.putokosvijeta.hr/arequipa/

Objavi komentar Blogger

 
Top