25/05/2012

10 godina u ropstvu držali djevojčicu iz Njemačke

Kada je konačno prošle sedmice, u četvrtak 17. maja, spašena i odvedena u sigurnu kuću, 19-godišnja djevojka imala je jedva četrdesetak kilograma. Bila je u teškom psihičkom i fizičkom stanju, sa ožiljcima po cijelom tijelu.

http://www.bportal.ba/plugins/content/jumultithumb/Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvbWFqMjAxMmIva2FyYXZsYXNpIDAwNC5qcGcmYW1wO3c9NDAwJmFtcDtoPTMwMCZhbXA7cT05MCZhbXA7emM9MA==.jpg

Devetnaestogodišnja Njemica, čiji pravi identitet se još utvrđuje, živjela je punih deset godina u klasičnom ropstvu u selu Gojčin kod Kalesije. U zaseoku Karavlasi Njemica za koju se vjeruje da se zove Klara, deset godina su fizički i psihički brutalno zlostavljali, mučili i izgladnjivali članovi porodice Marinković, potvrđeno je danas za Bportal.ba.

Kada je konačno prošle sedmice, u četvrtak 17. maja, spašena i odvedena u sigurnu kuću, 19-godišnja djevojka imala je jedva četrdesetak kilograma. Bila je u teškom psihičkom i fizičkom stanju, sa ožiljcima po cijelom tijelu.

Njene zlostavljače, bračni par Milenka i Slavicu Marinković, uhapsila je kalesijska policija i predala ih u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Određen im je jednomjesečni pritvor.

Za stravične muke koje je proživljavala njena kćerka, svih ovih godina znala je majka nesretne djevojke Kristina, ali i još nekoliko osoba koje zbog straha od osvete nisu donedavno smjele nikome reći o onome što su vidjele u Karavlasima.

Djevojka je spašena zahvaljujući Seadu Makaliću, koji je o svemu obavijestio policiju.

http://www.bportal.ba/plugins/content/jumultithumb/Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvbWFqMjAxMmIva2FyYXZsYXNpIDAwNS5qcGcmYW1wO3c9NDAwJmFtcDtoPTMwMCZhbXA7cT05MCZhbXA7emM9MA==.jpg

Ni policija, a ni Tužilaštvo TK do sada nisu obavijestili javnost o ovoj stravičnoj priči, od koje se diže kosa na glavi. Bportal je u petak u Gojčinu saznao šokantne detalje ove priče, kakva se viđa samo u najbrutalnijim horor filmovima.

Sve je počelo prije desetak godina, kada je Milenko Marinković, iako je već živio sa Slavicom, iz Austrije gdje rade on i trojica njegove braće, doveo Njemicu Kristinu, koja mu je bila druga žena. U zaselak Karavlasi, u kojem u nekoliko kuća žive braća Marinković, Kristina je dovela četiri kćerke.

-Tri starije djevojke su se navodno udale sa Marinkovićeve rođake. Ova djevojčica je tada imala devet godina i ostala je da živi kod Milenka. Njemica, njena majka, povremeno je dolazila i morala je znati šta se događa-ispričao je za Bportal Sead Makalić.

Da nešto nije uredu, Makalić je posumnjao još prije nekoliko godina, kada je prolazeći pored kuća Marinkovića vidio zapuštenu i prljavu djevojčicu. Nije mogao ništa poduzeti, jer ničim nije mogao dokazati svoje pretpostavke. Međutim, iz dana u dan do njega su dopirale informacije od mještana o stravičnim torturama nad djevojčicom. Još prošle godine sve je prijavio policiji. Policijska patrola došla je pred kuću Marinkovića, ali djevojčicu nisu pronašli. Marinkovići su tvrdili da ju je majka odvela u Njemačku. Ustvari, djevojčica je bila skrivena u podrumu.

Prije nekoliko dana Sead je uspio pribaviti ključni dokaz da djevojčica postoji i da je kod Marinkovića. Fotografisao ju je i fotografiju odnio u PU Kalesija. Uslijedila je akcija.

-Kada je policija u četvrtak došla, ponovo su tvrdili da tu nema nikakve djevojke. Ovaj put se, međutim, nisu mogli izvući-kaže Sead.

Djevojka je bila sakrivena u šumi. Sead kaže da je kada se srela s njim i policajcima bila potpuno mokra, iscrpljena i u teškom stanju. Marinkoviću su uhapšeni, strah među mještanima je popustio i četvero njih je u svojim izjavama policiji iznijelo strašne detalje mučenja kojima je nesretna djevojka bila izložena. Radila je najteže fizičke poslove, svakodnevno bila premlaćivana, a povrede su joj nanosili i nožem. Čak i kada su je psi izujedali po rukama nisu je vodili ljekaru.

-Te rane po rukama nisu joj ni previli, već su pustili da same zamlade. Ono što je ta djevojka preživjela gore je od tortura u logorima o kojima ste mogli čuti. Tukli su je, tjerali da radi najteže poslove, zlostavljali seksualno i na sve moguće načine. Osim Milenka i Slavice to su radili i ostali članovi ove porodice. Jednostavno, ne postoji nijedna brutalnost na svijetu koju ova devojka nije doživjela-ispričao je za Bportal, pod uslovom da ostane anoniman, jedan od svjedoka.

Nesretna djevojka nikada nije išla u školu, a njen boravak u Karavlasima nikada nije prijavljen. Odrastala je izložena nezamislivoj torturi, a spavala je zasebno od svih u devastiranoj staroj kući.

U moru šokantnih detalja je i onaj da je njena majka sve vrijeme znala šta se događa. Ona se trenutno nalazi u BiH. Saslušana je u policiji u Kalesiji. Nije uhapšena, ali je pod policijskim nadzorom.

Tužilaštvo i MUP Tuzlanskog kantona provode istragu u ovom slučaju do sada nezabilježenom u BiH. S obzirom na to da je djevojka Njemica, te da dio porodice Marinković boravi u Austriji, u istragu će se vrlo vjerovatno uključiti i njemačka i austrijska policija.

Makaliću prijete otmicom djeteta

Nakon što je cijeli slučaj otkriven, Milenko i Slavica uhapšeni, Sead Makalić dobio je prijetnje iz porodice Marinković.

-Zaprijetili su mi da će platiti 50.000 eura da mi otmu sina-kaže Makalić.

27/05/2012

Kćerka Marinkovića: 'I ja i njena majka Kristina tukle smo Njemicu Bedinu'

Ekipa Bportala danas je boravila u zaseoku Karavlasi i razgovarala sa majkom nesretne djevojke, Kristinom Siger, ali i kćerkom uhapšenih Milenka i Slavojke Marinković. Ona se predstavila kao Monika Selent.

http://www.bportal.ba/plugins/content/jumultithumb/Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvbWFqMjAxMmIvbW9uaWthLmpwZyZhbXA7dz04MDAmYW1wO2g9NjAwJmFtcDtxPTEwMA==.jpg

Na vidjelo izlaze novi detalji stravične priče o 19-godišnjoj Njemici koja je desetak godina živjela u ropstvu u zaseoku Karavlasi kod Kalesije, u porodici Marinković.

Ekipa Bportala danas je boravila u zaseoku Karavlasi i razgovarala sa majkom nesretne djevojke, Kristinom Siger, ali i kćerkom uhapšenih Milenka i Slavojke Marinković. Ona se predstavila kao Monika Selent.

Tokom razgovora, njih dvije, ali i ostali članovi porodice Marinković, negirali su sve optužbe o zlostavljanju Njemice, za koju tvrde da se ne zove Klara, nego Bedina. Međutim, vrlo brzo su potvrdile da su je i njih dvije povremeno tukle.

Kristina Siger tvrdi da je iz Njemačke pobjegla jer je njen tamošnji muž, 'pokušao da siluje Bedinu'. Udala se za Milenka Marinkovića i postala njegova druga žena. U Karavlasima je, kaže, imala 'dobar život i našla mir'. Tri ostale kćerke udale su se za Marinkoviće i žive u Njemačkoj.

Marinkovići tvrde da se ne plaše istrage, jer 'nemaju šta da kriju'. Tvrde da je Sead Makalić preuveličao cijelu priču 'jer je ljubomoran na njih i jer mu smeta što su Srbi'.

-Nemamo se čega plašiti. Ona je ovdje živjela lijepo. Možda je nekad dobila šamar, kao svako dijete. Ako je nešto skrivila sigurno je bila kažnjena-kazao je Luka Marinković, Monikin muž, dodajući da je 'seoski život težak i da se mora naporno raditi'.

Monika se uključuje u priču i dodaje da su joj i ona i Kristina 'udarale šamare'.

http://www.bportal.ba/plugins/content/jumultithumb/Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvbWFqMjAxMmIva3Jpc3RpbmEuanBnJmFtcDt3PTgwMCZhbXA7aD02MDAmYW1wO3E9MTAw.jpg

-Ja sam joj branila da ide sa balijama, zato je ponekad dobila šamar. Govorila sam joj da ne treba da se miješa sa drugim nacijama, već samo sa svojom-kazala je Monika.

Upitana o ožiljcima, koji se prema izjavama svjedoka nalaze na tijelu mlade Njemice, Monika navodi kako kako se radi o samopovrjeđivanju.

-Nekada se sama udarila, nekad je pala-kaže ona.

Marinkovići su potvrdili da djevojka nikada nije išla u školu, a da su je od policije krili jer je boravila nelegalno u BiH.

Milenka (52) i Slavojku Marinković (45) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci na okrutan način počinili krivično djelo protivpravno lišenje slobode državljanke Njemačke, uhapsila je kalesijska policija, a na prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona određen im je jednomjesečni pritvor.

-Postoji osnovana sumnja da su supružnici u dužem vremenskom periodu, koji još uvijek nije pouzdano utvrđen, na porodičnom imanju na području općine Kalesija u mjestu Gojčin, zaseok Karavlasi, protivpravno lišili slobode i držali zatvorenu državljanku Njemačke, koja sada ima devetnaest godina, te da joj nisu dozvoljavali kontakte sa ljudima i pohađanje škole, da su se prema djevojci ponašali nehumano, izgladnjivali je i tjerali da radi teške poljoprivredne poslove. Dakle, da su djevojku dok je bila djete i maloljetnica, pa sve do 17. maja 2012. godine protivpravno držali zatvorenu, fizički je zlostavljali i nanosili tjelesne povrede-zvanična je informacija Tužilaštva TK.

Pogođena srpom u leđa

Nakon što su Milenko i Slavojka Marinković uhapšeni, mještani susjednih naselja, Gojčina i Repuha, sve otvorenije govore o torturama koje je Sead Makalićpreživljavala sa devet godina dovedena u zaselak Karavlasi.

http://www.bportal.ba/plugins/content/jumultithumb/Li4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL3N0b3JpZXMvbWFqMjAxMmIva2FyYXZsYXNpIDAwMi5qcGcmYW1wO3c9ODAwJmFtcDtoPTYwMCZhbXA7cT0xMDA=.jpg

Tako je Sead Makalić, zahvljujući kojem je mlada Njemica spašena i u teškom psiho-fizičkom stanju odvedena u sigurnu kuću na području Tuzlanskog kantona, danas ispričao kako je svjedočio stravičnoj sceni kada je Slavojka Marinković djevojku pogodila srpom u leđe.

-Klara ili Bedina kako je oni zovu, ponijela je hranu svinjama. Vjerovatno zato što je bila gladna počela je jesti ono što je bilo u posudi. Slavojka je tada pobjesnila na nju i govorila joj da je to hrana za svinje, a ne za nju, a nakon toga je bacila srp i pogodila je u leđa-kazao je Makalić.

On kaže da sve ono što su on i drugi mještani ispričali o povredama mlade Njemice ljekari mogu utvrditi pregledima.

Prijetnje iz Austrije i Banja Luke

Nakon što je bračni par Marinković uhapšen, Sead Makalić u nekoliko navrata dobio je prijetnje da će njegov maloljetni sin biti otet.

-Zvali su me iz Austrije Milenkova braća i rekli da će platiti 50.000 eura da mi otmu dijete. Još je zvao i Dalibor iz Banja Luke da prijeti. Zovu i ostale svjedoke, prijete ili im nude novac da promijene iskaze-kaže Makalić.

Iz Tužilaštva TK-a su potvrdili da se u okviru pokrenute istrage provjeravaju i ove prijave.

27 maj 2012
http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-ash2/372822_163724720379445_339570369_q.jpg
Staratelji Njemice Bedine u pritvoru

Ekipa Al Jazeere je posjetila selo u kojem je živjela navodno deset godina zlostavljana njemačka djevojka, 19-godišnja Bedina.

Devetnaestogodišnja Njemica koja je 17. maja odvedena u sigurnu kuću, zbog navoda da je dugoročno bila zlostavljana od strane svojih staratelja u selu Karavlasi u Bosni i Hercegovini, polako se oporavlja.

Istragu će preuzeti državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine a uključit će se i Interpol.

Protiv njenih staratelja, bračnog para Marinković, pokrenuta je istraga i određen im je jednomjesečni istražni pritvor.

Kazna od dvije do osam godina

Ako se podigne optužnica i dokaže krivica Slavojke i Milenka Marinkovića, mogli bi da budu osuđeni na zatvorsku kaznu od dvije do osam godina zatvora.



Cijelo selo je u šoku, neki seljani krive propuste policije i kažu da se o slučaju duže vrijeme znalo, izvještava Marin Veršić, reporter Al Jazeere.

Ekipa Al Jazeere je posjetila selo u kojem je živjela njemačka djevojka, 19-godišnja Bedina.

Šira porodica njenih staratelja i njena biološka majka, tvrde kako su navodi o maltretiranju Bedine laž.

Iz tužilaštva demantuju navode nekih medija koji su izvještavali da je djevojka silovana, ali su rekli da postoji sumnja da su se prema njoj odnosili nehumano, izgladnjivali je i tjerali da radi teške poljoprivredne poslove.

„Medicinskim pretragama, ginekološkim pregledom dokazano je da nije silovana, dakle to trebamo demantovati", objavio je tužitelj.

Šamari zbog 'balija'

Monika, kćerka staratelja, kaže: „To je laž, slagali su, sve je laž. Ona je bila ovdje, radila je kao i svi ostali“.

Ni 200 metara dalje, kuća je Seada Makalovića koji je sam u više navrata posvjedočio brutalnom ophođenju prema njemačkoj djevojci. Sve je prijavio policiji, koja je došla i prvi put djevojku nije našla.

Makalović ju je zatim fotografirao, i tek drugi put, 17. maja, policija je pronašla djevojku u šumi, promrzlu i pothranjenu u teškom psihičkom i fizičkom stanju.

Dok se ekipa Al Jazeere približavala kući bračnog para Marinković, ostali članovi porodice su se pakirali. Kažu, u selu ih svi mrze jer su nacionalna manjina i ovdje više nemaju što tražiti. Tvrde da je cijela priča o zlostavljanju Bedine, izmišljena. Osim pokojeg šamara.

"To je dobila šamar od mene i od majke, ja sam joj branila da ide s balijama."

Za sve krive Seada Makalića, koji je slučaj prijavio policiji.

Indikativno je da su je zvali Bedina. Naime, na njemačkom bedinen, znači služiti.

Majka djevojke također je rekla da nema govora o zlostavljanju njezine kćerke.

"Ona je živjela kod mog supruga, bilo joj je dobro imala je hranu i sve. U Njemačkoj to sebi nisam mogla priuštiti, moj muž ju je ondje želio zlostavljati, želio mi ju je oduzeti. Moja kćerka pripada meni. To je moja kćerka, nije tuđa, moja je", tvrdi Kristina Signara, Bedinina majka.

Ispitana i majka

Cijelu priču o navodno zlostavljanoj djevojci u javnost je pustio Elvir Huremović, urednik Bportala:

„Pa da se priča nije pojavila u javnosti, sumnjam da bi tužilaštvo izašlo s time u javnost, to su oni rekli jučer na press konferenciji, nakon što je tekst objavljen“.

U tužilaštvu tvrde da je Bedina ili Klara, čije se ime pouzdano ne zna jer nema dokumenata, ušla u Bosnu i Hercegovinu 2004. godine.

Majka djevojke, sinoć je također ispitana, zasada u svojstvu svjedoka. Tek nakon istražnih radnji treba se dokazati da ima elemenata za podizanje optužnice protiv bračnog para Marinković.




http://www.tv1.ba/themes/default/img/tv1_logo.png
Užas u Kalesiji, deset godina bila u ropstvu

Stravična priča iz sela Gojčin kod Kalesije. Čak deset godina u ropstvu je živjela 20-godišnja Njemica za koju se vjeruje da se zove Karla. Nju je deset godina fizički i psihički brutalno zlostavljao bračni par Milenko i Slavica Marinković.

Njemica je iz ropstva spašena prošlog tjedna, odnosno 17. svibnja, te je odvedena u sigurnu kuću. Imala je samo 40-ak kilograma i bila je u teškom psihičkom i fizičkom stanju, sa ožiljcima po cijelom tijelu. Spašena je zahvaljujući Seadu Makaliću koji je o svemu obavijestio policiju. Naša ekipa bila je u selu Karavlasi.

Objavi komentar Blogger

 
Top