Mala, bijela lutalica pretrčala je nevjerovatnih 1.800 kilometara duž Kine, prateći tim biciklista tokom turneje po zemlji.

http://www.blic.rs/data/images/2012-05-27/247028_sjao-sa-pas-lutalica-kina-biciklisti-jutjub_f.jpg?ver=1338143783

Ženka nazvana Sjao Sa (mala Sa) je pokazala nevjerovatnu odlučnost i izdržljivost, jer je trčala 24 dana i završila turu zajedno sa biciklistima.

Njeno putovanje je počelo na autoputu G318 u Ćinghaju, na Tibetanskom platou, kada joj je jedan od biciklista, 22-godišnji Zang Heng, dao hranu. Nakon toga, pas nije prestao da prati trkače.

Sjao Sa postala je prava zvijezda u Kini i Zang je čak pokrenuo mikro blog u njeno ime, na kome je doživljaje male lutalice u prve dvije nedjelje pratilo više od 37.000 ljudi.

Zang, student iz Vuhana, odlučio je da vozi bicikl sa prijateljima do Lase nakon što je diplomirao, kada je sreo simpatičnu lutalicu.

- Ležala je umorna na ulici kod Jađinga, u pokrajini Sičuan. Nahranili smo je, a ona je potom pratila naš tim – ispričao je Zang.

Ekipa je prvo mislila da ih pas prati iz zabave, ali su ubrzo otkrili da je u pitanju nešto više, jer ih je lutalica pratila dan i noć.

- Osjećali smo da želi poći s nama, pa smo odlučili da je povedemo sa sobom do kraja – dodao je Zang, koji je nedjelju dana kasnije otvorio blog na ime Sjao Sa. – Mislili smo da nas pas podržava u akciji, pa smo htjeli da i drugi upoznaju njenu priču. –

Zang je nazvao psa Sjao Sa kombinujući kinesku riječ za malo (sjao), sa posljednjim slogom imena tibetanske prestonica Lase.

Tokom putovanja, Sjao Sa, Zang i njegov tim prešli su ukupno 1.831 kilometar i popeli se na 10 planinskih vrhova viših od 4.000 metara. Mala Sa trčala je za njima i putem i po planinama.

- Mnogi nisu vozili bicikl na nekim dijelovima, gdje su išli autobusom, ali je pas uspio – ispričao je Zang.

On je lutalicu stavljao u korpu na zadnjem dijelu bicikla kada bi se tim spuštao nizbrdo, jer bi bilo nemoguće da ih pas sustigne kad razviju velike brzine, koje su dosezale i 70 kilometara na sat. Mala Sa bi nekad trčala iza tima, a nekad bi vodila i biciklisti smatraju da ona poznaje puteve, jer se nikad nije izgubila, čak ni kad su prolazili kroz planine.

Zang kaže da bi volio da povede Sjao Su svojoj kući i da se brine o njoj.
- Dugo je bila lutalica. Treba joj dom – rekao je on.

Objavi komentar Blogger

 
Top