Mils End park u Portlandu je najmanji na svijetu. Toliko je mali da njegova veličina odgovara najobičnijoj saksiji.

http://www.smedia.rs/vesti/slike/news_92730.jpg

U Portlandu, na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, nalazi se najmanji park na svijetu – Mils End. Sa površinom od svega 0,3 metra upisan je u Ginisovu knjigu rekorda.

Istorija ovog parka podjednako je zanimljiva kao i njegov izgled. Naime, prije više od 60 godina, na njegovom mjestu trebalo je da bude postavljena bandera. Pošto su se radovi stalno odlagali, na predviđenom mjestu počeo je da raste korov. Tada na scenu stupa Dik Fagan, novinar lokalnog lista „Oregon Journal“, čije se sedište nalazilo u neposrednoj blizini. Počupao je korov, zasadio cvijeće i dao ime parku po nazivu svoje kolumne u listu.

http://www.smedia.rs//galerije/Najmanji-park-na-svetu_9869/park2.jpg

Fagan je parku dao i bajkovitu dimenziju, pošto je bio uvjeren da je tu zelenu oazu iskopao irski vilenjak i da je upravo to mjesto najveća kolonija vilenjaka zapadno od postojbine – Irske.

Iako je tvorac parka umro 1969, neobični park je nastavio svoj život, a za gradski park je proglašen 1976. Ovaj mali krug na sred ulice, tokom svog postojanja, „ugostio“ je različitu floru i faunu. U njemu je bio smješten bazen za leptire. Da, pravi bazen, koji je čak imao i dasku za skakanje!

http://www.smedia.rs//galerije/Najmanji-park-na-svetu_9869/park2.jpg

Tokom obnove ulice 2006. park je privremeno bio izmješten ispred zgrade Svjetskog trgovinskog centra. Na prvobitnu lokaciju vraćen je godinu dana kasnije.

http://www.smedia.rs//galerije/Najmanji-park-na-svetu_9869/park3.jpg

I drugi od deset najmanjih parkova na svijetu nalazi se u Portlandu. Riječ je o Valdo parku, u kom, za razliku od Mils Enda raste i jedno drvo, i to ne bilo koje, nego džinovska sekvoja! Ukupna površina parka je tek nešto više od šest metara.

Objavi komentar Blogger

 
Top