Dvojica prijatelja, Ben i Geoff, kao i mnogi drugi američki studenti, svakodnevno su putovali skateboardom od kuće do sveučilišnog kampusa. Kako je put bio brdovit i dosadan, pronašli su rješenje kako da si olakšaju muke. Proizveli su ZBoard, skateboard koji vozi sam.

http://www.dnevno.hr/images/800/65329.jpg


Iako kompaktan i praktičan, velikim izborom prijevoznih sredstava, skateboad je polako počeo gubiti na svojoj vrijednosti. Strmine znače da ga morate gurati uz njih ili spustiti se, a pritom pažljivo kočiti da ne bi previše ubrzali. No, u 2012. godini više se ne morate baviti problemima iz 20. stoljeća. Stigao je elegantniji oblik vožnje na 'skejtu'.

ZBoard je električni skateboard koji odgovara svakom vozaču bez obzira na težinu. Na prednjoj plohi nalazi se papučica gasa, a na stražnjoj kočnica. Ovako osoba koja ga vozi neće proliti niti jednu kap znoja ili natući stopalo.

Board su napravili Ben Forman i Geoff Larson, obojica na višim godinama strojarstva na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji. Sve je počelo još 2009. godine. Dvojica prijatelja, kao i puno ostalih studenata, svakim danom su skateboardom putovali od kuće do kampusa i natrag, ali brdoviti teren i napor su učinili svoje.

- Željeli smo napraviti nešto bolje od skateboarda, a zabavnije od bicikla - objašnjava Forman.



Uz prototip kojeg su dovršili do kraja studija, dvojac je počeo poduzimati ozbiljne korake kako osnovati tvrtku koja će proizvoditi njihov 'skejt'. Larson je ostao na Sveučilištu kako bi dobio diplomu strojarskog tehničara. Upisao je poduzetnički tečaj koji je pomogao ovom mladom dvojicu da smisle plan kako prodavati svoj proizvod. Forman je, u međuvremenu, počeo prodavati podzemne sustave za navodnjavanje, a preko noći je sa Larsonom crtao dizajn za njihov skateboard.

- Pola mog stana pretvorili smo u radionicu s električnim alatom i materijalom. To je bila garaža u kojoj smo počeli - prisjeća se Larson.

Dvije godina nakon mature proveo je u pronalaženju proizvođača za izvorne komponente kako bi izgradio proizvodni sustav. Gotovo za svaki komadić koji mu je bio potreban - baterije, dasku, jastučiće - prošao je mukotrpan proces pronalaska i testiranja komponenti iz različiti tvornica diljem Kine i SAD-a. Složili su kombinaciju prilagođenih komada koji su mu bili potrebni i obične daske, a većinu je pronašao u Kaliforniji.

Objavi komentar Blogger

 
Top