Na francuskom jeziku, dezert znači lagana hrana. Međutim, mnogi međunarodni dezerti jedva da se uklapaju u taj opis. Zapravo, većina ovih poslastica sadrži veliku količinu ugljenih hidrata i masti. Ipak, oni su ukusni i obožavaju ih ljudi diljem svijeta. Donosimo vam par najpopularnijih.

Sladoled


Sladoled je pravi međunarodni dezert. Možete ga pronaći bilo gdje u svijetu, sa mnoštvom različitih okusa. Ipak, tradicionalni okusi, kao što su vanila, čokolada i jagoda i dalje su favoriti najvećeg broja ljudi.

Tiramisu


Veoma popularan u Francuskoj i Italiji te je lagan kao pero. Neki ga smatraju i zdravijim izborom, kada se radi o dezertima.

Čuros


Čuros je španski dezert te je dosta teži od tiramisua. Danas je poznat širom svijeta i vole ga ljudi u različitim zemljama. Pravi se prženjem u masti, tako da može biti prilično težak za želudac, ali je vrlo ukusan. Nas podsjeća na tulumbe, ali ne znamo da li je i ukus isti.

Voćna salata


Svi koji vole voće obožavaju voćnu salatu. Veoma lagan i zdrav dezert, a prvo su ga počeli praviti u Africi. Danas postoje razne varijante ovog dezerta, mada su najpopularniji oni sa šlagom.

Puding


Puding je tradicionalni engleski dezert. Postoje brojne varijacije i recepti pudinga koje se koriste i služe diljem svijeta.

Baklava


Tradicionalni turski dezert koji ima bezbroj varijacija. Tradicionalna baklava se sastoji od tankih kora, oraha i meda. Međutim, danas postoje mnoge varijacije te se pravi i sa bademima, pistacijama itd. Omiljena je poslastica u skoro svim nacionalnim kuhinjama na Balkanu.

Objavi komentar Blogger

 
Top