Kod nas i nisu toliko česti, dok su u Americi sasvim normalna pojava. Jedan od najružnijih je bio onaj u kojem muž ograničava ženu da se udeblja, odnosno, ona se ne smije udebljati i mora zadržati težinu od 55 kilograma! Ako se udeblja kilogram ili dva, ona mora platiti 100 000 dolara. Prvo, ne razumijemo ženu koja je pristala potpisati tako nešto, o “pametnom” muškarcu da i ne govorimo. Da vidimo još nekoliko čudnih predbračnih ugovora.

Klauzula o varanju


Ako mislite da ideja o predbračnom ugovoru nije nimalo romantična, onda još ništa niste vidjeli. Naime, jedna od stavki je i klauzula o varanju! Dakle, vi pred samo vjenčanje potpisujete, crno na bijelo, da postoji šansa da će vas supružnik varati. Zaista, ovaj čin ubija svaku romantiku. Zar ne? Jedan od “najskupljih” slučajeva je onaj u kojem će Catherine Zeta-Jones dobiti 5 miliona dolara odštete ukoliko je Michael Douglas prevari. Međutim, za takve klauzule se ne odlučuju samo slavni već i drugi parovi, koji ne žive pod svjetlima reflektora.

Pravo na nasumično testiranje na drogu


Povjerenje je kamen temeljac svakog odnosa. Međutim, u slučajevima nasumičnog testiranja na drogu, ukoliko je rezultat pozitivan, supružnik (uživaoc opijata) nakon razvoda ne dobija ni dolar. Slično tome, Nicole Kidman je imala odredbu u svom predbračnom ugovoru da ako njen muž, Keith Urban (bivši zavisnik od kokaina), bude koristio bilo koju vrstu droga, neće dobiti ni cent tokom razvoda.

Ograničenja gledanja fudbala


Jedan par se složio da će muž gledati samo jednu utakmicu, za vrijeme fudbalske sezone i to samo nedjeljom. Da li to znači da ostale utakmice može snimiti i gledati ih radnim danima ili? :)

Supružnik može odustati od zajedničkog odmora sa porodicom drugog supružnika


Ova odredba predbračnog ugovora našla se na “tapetu” kod jednog para, a novinari špekulišu da je brak Kim Kardashian i Krisa Humphriesa (koji je trajao 72 dana) mogao trajati i duže da su imali ovu klauzulu u predbračnom ugovoru.

Seks pravila


Kelly Chang Rickert, ekspert u domenu porodičnog prava, kaže da je vidjela neke veoma blesave zahtjeve u predbračnim ugovorima, uključujući uslove i učestalost seksualnih odnosa. Međutim, pojedine savezne države ne prihvataju “smiješne” uslove, kakav je ovaj. Dakle, ove odredbe se mogu staviti u predbračni ugovor, ali su neprimjenjive, tako da se gubi poenta.

Khloe i dalje želi gledati utakmice LA Lakersa?


Druga članica Kardashian klana, Khloe, već je tri godine u braku sa košarkašem Lamarom Odom. Pored odredbi kao što su 5 000 dolara mjesečno za odjeću i 1 000 dolara za proizvode za uljepšavanje, Khloe je dodala i klauzulu da će njena cijela porodica dobijati doživotne ulaznice za utakmice LA Lakersa (u kojima je Lamar igrao do prošle godine), ukoliko se par razvede.

Psi, mačke, hrčci…


U predbračne ugovore su dospjeli i kućni ljubimci. U jednom predbračnom ugovoru, odredba je bila da supružnici nikada neće imati kućne ljubimce, dok je u drugom ugovoru muž “dozvolio” ženi da ih ima koliko god želi. Ostali (normalniji) ugovori uključuju brigu i vlasništvo nad kućnim ljubimcima nakon razvoda.

Objavi komentar Blogger

 
Top