U londonskoj četvri Paddington Basin se svakog petka odigrava pomalo čudna stvar.



Ovaj most, na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi. Most se proteže preko Velikog kanala u londonskoj četvrti Paddington Basin, a njegov minimalistički dizajn se može činiti običnim i dosadnim. Međutim, jednom sedmično, ovaj most koji je poznat pod nazivom kotrljajući most “radi” nešto zaista nevjerovatno.



Naime, ovaj most se svakog petka, bukvalno, uvija. Sastoji se od osam dijelova trokutastog oblika koji su šarkama pričvršćeni za tlo. U vertikalnim stubovima ograde mosta skriveni su klipovi. Ovi klipovi omogućavaju mostu da se umotava i odmotava po potrebi. Ovo je jedini most te vrste na svijetu.



Tokom sedmice, most služi u svrhe kao i svi drugi: da preko njega prelaze pješaci. Ipak, obzirom da se nalazi na kanalu kojim plove brodovi, ova dvanaestometarska “grdosija” se, poput neke gusjenice, sklupča i ostaje na jednoj strani kanala.



Iako koncept pokretnih mostova nije neka velika novina, ovaj most i dalje ostaje jedini, ove vrste, na svijetu. Dizajnirao ga je, 2004. godine, britanski dizajner Thomas Heatherwick.



Most je dobio mnogobrojne nagrade za dizajn i postao je zaštitni znak Paddington Basina.






Objavi komentar Blogger

 
Top