Koliko je čvrsta i trajna gradnja bez žbuke? Očito prilično čvrsta, u što ćemo se uvjeriti ako posjetimo talijanski gradić Alberobello!



Alberobello je neobičan i slikovit gradić smješten u južnoj Italiji, 45 kilometara južno od Barija. Gradić leži na dva brda. Na zapadnom su se brdu smjestile kućice zbog kojih je Alberobello stekao svjetsku slavu!

Raspoređene u dvije gradske četvrti, Rione Monti i Aia Piccola, nalaze se bajkovite kućice iz 14. stoljeća koje su od 1996. godine na UNESCO-vom popisu svjetske baštine u Europi. Kućice s kupolastim krovovima nazivaju se trulli, a izgrađene su od nepravilnih vapnenačkih kamena i to bez upotrebe žbuke. Po cijeloj regiji oko Alberobella možete primjetiti brojne ovakve građevine, od kojih su najjednostavnije forme korištene kao kolibe u maslenicima.




Zidovi kućica jako su debeli što čini konstrukciju stabilnom i održava unutarnju temperaturu. Na nekim od krovova nalaze se simboli, religioznog ili praznovjernog značenja. Na vrhu svih krovova nalazi se šiljak čija je dekoracija bila statusni simbol u mjestu. Često je nekoliko kućica pod jednim krovom napravljenim od nekoliko kupola.

Kako ne platiti porez u Italiji?

Nekada je Alberobello bilo mjesto u kojem su svi stanovnici morali živjeti u trullima. Naime, lokalni su feudalci doselili seljake-radnike na ovaj prostor kako bi posjekli šume i kultivirali zemlju. Kako bi zaobišli zakon i da ne plate poreze bilo im je bitno da se Alberobello ne smatra za naseljeno mjesto. Stoga su sve do 1797. godine, kada je Alberobello dobio status grada, njegovi stanovnici morali živjeti u ovim nastambama, koje su u slučaju potrebe brzo mogle biti razmontirane.





Grad Alberobello ima oko 1.500 ovakvih kućica i jedino je takvo mjesto na svijetu. U nekim od kućica danas su se smjestile suvenirnice, muzeji i restorani. Neke se kućice iznajmljuju kao apartmani, dok se u neke koje su i danas nastanjene može ući i pogledati ih iznutra.

Vlasnici ovih kućica često će vas pokušati privući u baš njihovu kućicu i to raznim tvrdnjama. Od toga da je njihov trulli najstariji, da ima bunar, da se u njemu živi, ili da ima panoramsku terasu na kojoj možete besplatno degustirati domaće vino. Cijene ovakvih obilazaka nisu visoke jer je konkurencija u gradu prilično jaka. Ako niste u mogućnosti prenoćiti u jednoj od ovih kućica iskoristite priliku i uđite u neku.




Od suvenira iz Alberobella najpoznatiji je naravno umanjeni model trullija. Ali naći ćete tu i domaći sir i kobasice, kolače, vino i rakiju. Vino se u dosta suvenirnica može kupiti i u čaši. Alberobello je mjesto koje nije preplavljeno turistima i većinom u njega turistički dolaze Talijani. Četvrt Rione Monti više je okrenuta turizmu od četvrti Aia Piccola. Sve atrakcije u Alberobellu su na dometu pješke. Ljeti se u Alberobellu događaju brojni festivali.

Kako doći do Alberobella?

Do Alberobella možete doći vlakom (sat i pol vožnje) ili autom (autom stignete za nešto manje od sata) iz Barija. Obzirom da je put od Barija do Alberobella prilično kratak moguće je u ovaj gradić doći i na jednodnevni izlet.












Objavi komentar Blogger

 
Top