Putovanje u prošlost

Dvorac Himeji, u prijevodu zvan i Dvorac bijele čaplje, smjestio se u centru grada Himeji, oko 650 kilometara zapadno od Tokija. Bijeli dvorac iz 14. stoljeća leži na vrhu brda Himeyama, 45,6 metara iznad razine mora. Pogled iz dvorca na okolicu je prekrasan!

pogled_iz_dvorca_2_flickr

Dvorac Himeji predstavlja jedinstven prototip japanske arhitekture. Dvorac je odlično očuvan jer je nekim čudom uspio preživjeti bombardiranje regije za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i brojne potrese i požare. Stoga obilaskom dvorca Himeji dobivate putovanje od 400 godina u prošlost. Danas je dvorac Himeji najočuvaniji i najpoznatiji dvorac u cijelom Japanu.

dvorac_himeji_3_flickr

Dvorac Himeji je mreža od čak 83 drvene građevine i ima izuzetan sustav obrane od neprijatelja. Zidine dvorca vrlo su debele, a brojni prolazi formiraju labirint. To su razlozi zašto je ovaj dvorac bio izuzetno teško osvojiv kroz povijest. Bijele zidine oko dvorca kao i brojni stupovi prekriveni su gipsom zbog razloga što je on otporan na vatru. Naravno da je obzirom da je dvorac građen od drva obrana od vatre bila izuzetno bitan faktor!

Danas je dvorac Himeji najposjećeniji dvorac u Japanu. Turisti iz cijelog svijeta dolaze razgledati ovo čudo japanske arhitekture. Brojni znatiželjni turisti vrlo se lako mogu izgubiti u labirintu prolaza i hodnika po kojima je ovaj dvorac poznat. Danas je dvorac i mjesto snimanja brojnih japanskih filmova.

dvorac_himeji_2_flickr
dvorac_himeji_5_flickr
dvorac_himeji_7_flickr
dvorac_himeji_8_flickr
dvorac_himeji_9_flickr

Od 1993. godine dvorac je pod zaštitom UNESCOa. Dvorac je trenutno pod rekonstrukcijom i samo je dio otvoren turistima. Planirani završetak radova je u ožujku 2015. godine. Unatoč radovima, ukoliko putujete u Japan isplati se posjetiti ovaj cvijet japanske povijesti i arhitekture!








Objavi komentar Blogger

 
Top