Giethoorn je slikovito selo u nizozemskom pokrajini Overijssel. Selo je poznato po tome što je stari dio isprepleten kanalima koji služe umjesto ulica. Mjestom dominira zelenilo i mnogi drveni mostovi ispod kojih prolaze posebni električni brodovi koji ne stvaraju buku. Vozeći se u njima, možete razgledati prelijepe krajolike.



Mnoge kuće su izgrađene na otocima i samo su dostupni preko drvenih mostova. Većina kuća ima slamnate krovove. Nekada su samo bogate osobe mogle imati krov od crijepa a sada je obrnuto, slamnati krovovi su puno skuplji od crijepa.



Obližnja jezera sjajna su mjesta za plivanje, jedrenje ili surfanje, a jedna od zanimljivosti je i restaurirana farma iz 18. stoljeća. Živjeti u ovom mjestu bez cesta i automobila, je prava idila.



Osnovale su ga izbjeglice s Mediterana u 13. stoljeću. Kada su prvi stanovnici počeli obrađuju zemlju, otkrili su velik broj rogova divljih koza, koje su se utopili u velikoj poplavi 1170 godine. Grad je tada bio prozvan Geytenhoren (kozji rogovi), ali je dijalekt pretrpio neke izmjene tijekom godina te je evoluirao u sadašnji Giethoorn.



Jedinstven izgled sela ima veze s početkom rudarstva na tom području. Mještani su kopali rupe kako bi pronašli treset, a rupe se ubrzo pretvaraju u mala i velika jezera. Kako bi mogli prevesti treset iz jednog područja u drugo, morali su ploviti kroz plovne kanale i rovove.
Nisu ni sanjali da ono što grade iz nužnosti, na kraju bi moglo postati svjetski poznato turističko odredište.



Geithoorn je postao poznata atrakcija nakon 1958 godine, kada je Bert Haanstra, veliki nizozemski redatelj, na lokacijama Geithoorna snimio film “Fanfare”. Tada su počele stizati i turisti nazvavši ga Venecijom Nizozemske ili Venecijom sjevera.



Objavi komentar Blogger

 
Top