Svake godine u provinciji Lopburi na Tajlandu oko 10.000 gostiju skupi se na ogromnoj gozbi koju pripremaju najbolji kuhari. Nakon što su se gosti dobro najeli, uglavnom se zabavljaju grupnim aktivnostima poput penjanja po drveću i seksa na travi. Ako smo zaboravili spomenuti – gosti su majmuni.



Iako je prva stvar na koju ljudi obično pomisle scena iz 'Indiane Jonesa i ukletog hrama' u kojoj se za večeru poslužuju majmunske glave, festival u Lopburiju potpuna je suprotnost. Majmuni su svečani gosti i banket težak oko dvije tone koji košta oko 15.000 dolara (oko 80.000 kuna) samo je početak.

Razlog za ovo neobično slavlje je vjerovanje da su majmuni potomci Hanumana – boga majmuna – te da će im banket u njihovu čast donijeti sreću i bogatstvo. Stoga hindusi ne štede ni na količini, a ni na kvaliteti hrane za djecu svog božanstva.



Hranu priprema 20 najboljih kuhara u Bangkoku. Na ogromnom švedskom stolu za majmune tako će se na uobičajenom festivalu naći kobasice, sladoled, voće, mlijeko i mnoštvo drugih obroka.

Iako se isprva čini čudno što se toliko novca troši na svečanu večeru za majmune koji bi bili podjednako zadovoljni da jedu kukce, na neki način Hanumanova djeca donose sreću i bogatstvo svojim domaćinima. Svake se godine tisuće turista okuplja kako bi promatralo festival u Lopburiju.


Objavi komentar Blogger

 
Top