http://source.ba/galerije/slike/NeuschwansteinCastle.jpg

Neuschwanstein je njemački dvorac na jugozapadu Bavarske u regiji Allgäu na području općine Schwangau kraj Füssena, kojeg je 1869. godine dao sagraditi bavarski kralj Ludwig II jedan od najkontroverznijih monarha u historiji.

http://source.ba/galerije/slike/druga.jpg

Ludwig je napravio nešto od neprocjenjive vrijednosti, a to su mnogi dvorci i zgrade, a najpoznatiji među njima je upravo dvorac Neuschwanstein, koji svakom posjetitelju oduzima dah svojom ljepotom i gracioznošću.

http://source.ba/galerije/slike/peta.jpg

Ludwig je bio jednostavno romantik, čovjek s dušom, zaljubljen u muziku Richarda Wagnera, duboko inspirisan francuskim kraljem Lujem XIV, i svim lijepim što ga okružuje, ponajviše fascinantnim životinjama i pticama. Samog Ludwiga su zvali ‘kraljević-labud’, jer je cijeli dvorac Neuschwanstein ukrašen labudovima: slikama, skulpturama … pa i sam naziv dvorca u prijevodu znači ‘nova labuđa stijena’.

http://source.ba/galerije/slike/zima.jpg

Svojom strastvenom gradnjom doveo je svoju kraljevsku blagajnu u bankrot te ga je kraljevsko vijeće proglasilo ludim. Nekoliko dana nakon svrgavanja s vlasti došla je službena verzija o njegovoj smrti – kralj se utopio, u 40. godini života, 1886.

http://source.ba/galerije/slike/vrh.jpg

Neuschwanstein je jedan od najpoznatijih dvoraca i romantičnih prizora na svijetu, te omiljeno turističko odredište. Poslužio je i kao uzor za bajkoviti dvorac u tematskim parkovima Disneylanda, kao i scenografija za brojne igrane filmove. Građen je od 1869.-1886. uglavnom u stilu njemačke romanike iz 13. vijeka. U kompleksnom se zdanju isprepleću i elementi bizantinskih kupola i gotičke arhitekture izmiješanih s detaljima raznih drugih stilova.

http://source.ba/galerije/slike/hodnik.jpg

Ludvig nije dopuštao posjete dvorcu, ali poslije njegove smrti 1886. dvorac je otvoren za javnost i od tada ga je posjetilo oko 50 milijuna posjetitelja. U ljetnim mjesecima dvorac obiđe oko 6000 turista na dan. Dvorac je jedna od najpopularnijih turističkih odredišta u Njemačkoj, ali je ujedno i jedna od najfotografiranijih zgrada.




Objavi komentar Blogger

 
Top