Otočje Lofoten nalazi se na sjeveru Norveške polarne obratnice. Što znači da se početkom ljeta sunce ne spušta iza horizonta, i dan traje 24 sata, isto kao i noć zimi. Aurore ili polarne svijetlosti su vidljive od rujna do travnja.

Zahvaljujući Golfskoj struji te Sjeveroatlanskoj i Norveškoj struji, na otoku su iznad prosječne temperature obzirom na svoju geografsku širinu. Najviša zabilježena temperatura u Loftenu bila je 30.4 stupnjeva.
Zime prosječna temperatura iznose -1.5 stupnjeva dok prosječna ljetna temperatura iznosi 13 stupnjeva.

Ovi otoci tvore jedno od najosebujnijih područa u svijetu. Uzdižu se iz vode poput zida, do visine od otprilike 1000 m i obrubljeni su bijelim pješčanim plažama u zaštićenim uvalama a ljudska naselja su se razvila na ono malo ravnog zemljišta uz more.
Prema National Geographicu, Lofoten su treći najprivlačniji otok na svijetu.

Otočja skrivaju i najdublji morski koraljni greben na svijetu kao i raznolikost morske faune.

U neposrednoj blizini Moskenesova, najdaljeg otoka, nalazi se još jedan prirodni fenomen. Riječ je o viru poznatom pod imenom Maelstrom, koji nastaje na mjestu susreta brzih struja.

Boje kuća su odreda snažne, crvene, plave, žute – nije to slučajno, u jednoličnosti zime kad svijetlosti ima minimalno, depresija se razbija koloritom.













Objavi komentar Blogger

 
Top