http://www.inhabitat.com/wp-content/uploads/2010/03/koen-olthuis-maldives-island5.jpg

Ako uslijed klimatskih promjena razina svjetskih mora bude ubrzano rasla, Maldivi će se naći među prvima na udaru promjena. I to drastičnih, jer je to izrazito nisko otočje u Indijskome oceanu, za koje mnogi tvrde da je među najljepšim morskim turističkim destinacijama na svijetu. Ako razina mora do 2100. naraste za 60 centimetara, kako predviđaju Ujedinjeni narodi, većina od ukupno 200 naseljenih maldivskih koraljnih otoka našla bi se pod morem. Republika Maldivi se sastoji od ukupno 1.190 otoka, od čega na njih 200 živi oko 385.000 stanovnika, a 80 ih se koristi samo za turizam.

http://www.inhabitat.com/wp-content/uploads/2010/03/koen-olthuis-maldives-island2.jpg

Svjesni velike prijetnje, vlasti na Maldivima počele su se pripremati pa su tako osnovali fond za – zvuči nevjerojatno – moguću selidbu zemlje na novu lokaciju u slučaju da se crni scenarij ostvari. Otočje živi uglavnom od turizma pa se dio zarade od turizma izdvaja za taj fond, a kao moguća nova lokacija Maldiva spominje se Sri Lanka ili Indija, zbog toga što su u tim zemljama klima i kultura slične kao na Maldivima. Osim toga, Maldivi pokušavaju sve što je u njihovoj moći da zaustave klimatske promjene iako vrlo malo toga sami mogu promijeniti u tom globalnom procesu. No, cijela zemlja se okrenula na CO2 neutralan koncept, djeca se u školama educiraju o ekološkim mjerama, a oko svakog nastanjenog otoka se podižu zaštitni zidovi. Maldivska vlada se dosjetila i još jednog moguće spasonosnog rješenja: gradnje malih plutajućih otoka.

http://inhabitat.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2010/03/koen-olthuis-maldives-island4.jpg

Zajedno s korporacijom Dutch Docklands/Dutch Watervalley potpisali su nedavno sporazum o razvoju nekoliko plutajućih platformi, na kojima će biti i konvencijski centar pa čak i teren za golf. Otoke projektira arhitekt Koen Olthuis iz Waterstudio.NL, koji su autori prvog europskog plutajućeg apartmanskog kompleksa. Mali otoci u obliku zvijezde prekriveni su zelenim terasama ispod kojih su skriveni unutarnji prostori, u sredini otoka je veliki bazen, a između ”krakova” plaže.

Detalji izrade plutajućih otoka još nisu poznati, ali Dutch Docklands ima razvijenu tehnologiju za plutajuće platforme, koja uključuje reduciranje utjecaja na podvodni svijet kao i što veći stupanj zaštite od prirodnih nepogoda. Maldivske vlasti planiraju u budućnosti razvoj plutajućih stambenih naselja kako bi svoje stanovnike spasili ako ostanu bez zemlje.

Više o plutajućim otocima pogledajte ovdje








Objavi komentar Blogger

 
Top