Istorijski manje interesantna nego Sicilija, Sardinija svoju popularnost gradi na onome čega ima u izobilju, a to su tradicija, očuvana priroda, razvijena infrastruktura i mitsko mjesto u mapama ljetnjih gluvarenja mnogih holivudskih zvijezda.

http://www.superodmor.rs/data/images/2010-07-12/49313_ezioman_af.jpg?ver=1315379951

Sardinija je naizgled grgurave i osušene voćke koja krije sladostrasni plod. Oko novoizgrađenih autoputeva koji spajaju prestonicu Kaljari sa ljetovalištima na ističnoj i zapadnoj obali ostrva uglavnom je sasušena zemlja isprepletena po nekim redom maslinjaka.

Kaljari je industrijska luka u kojoj se život previše guši izduvnim gasovima za mediteranske standarde. Ostaci tvrđave, veliki buvljak, stadion, umorni konobari u zapuštenim i skupim restoranima... Skoro pa ništa, ali Kaljari vam i ne treba. Za one dubljeg džepa i niskog praga loženja na VIP atmosferu prirodan izbor su Porto Rotondo i Porto Kervo.

http://www.superodmor.rs/data/images/2010-07-12/49310_robryb_af.jpg?ver=1315380006

To je zapravo dio Kosta Smeralde - sjeveroistočnog dijela obale gdje su bogataši šezdesetih godina prošlog vijeka počeli da otkrivaju divne prirodne uvale, dotad nenaseljene, i počeli da grade vile - savršena utočišta od “svjetine i svakodnevice”.

Izgledaju kao iz bajke; mali hotelčići, ušminkani do zadnjeg detalja, uske krivudave uličice, mediteranski restorančići sa načičkanim baštama, skupe dizajnerske radnje, stotine malih i velikih jahti. Tu je oprez obavezan jer lokalna poslastica - parče ovčijeg sira preliveno medom košta deset eura. Skoro sve plaže su infrastrukturno opremljene: barovi, rent-a-štagod, suncobrani, stolice, internet punktovi, sve prilagođeno njegovom veličanstvu - kupcu.

http://pics.livejournal.com/pegastouristik/pic/0003e2ac/s640x480

Simpatični su i prodavci koji hodaju po plažama nudeći peškire, lažne brendirane torbice, satove, odeću, nakit... Iako su prilično agresivni dovoljan je jedan ‘no thanks/grazie’ i ostaviće vas na miru. Na Sardiniji, kao i u Italiji, voze malo brže i oštrije i policije na putevima uglavnom nema. Sve je to ok ali duša Sardinije je smještena oko industrijskih gradića na istoku ostrva poput Tortolija. Sladoledom, sušenom travom i prašinom umazani lučki gradić ne ostavlja pretjerani utisak na namjernike dok se voze uskim uličicama pored niskih kuća.

U blizini Tortolija u čijoj blizini se nalazi Arbataks - park rizort, turistički kopleks koji vam nudi sve moguće vidove aktivnog odmora od ronjenja i jedrenja do tenisa i biciklizma... Ali to je turizam. Na sjevernom izlasku iz Tortolija postoje voćnjaci i neugledni autokamp naspram njih. Rastinje koje obavija taj autokamp je poput rajske kapije jer iza njega se nalazi divna peščana plaža koju zapljuskuje tirkizno prozirno more.

https://www.starturist.hr/fotografije_itravel/6346/4881_634310455895690000.jpg

E to je prava Sardinija - perfektna a divlja. Na toj plaži nema ležaljki i suncobrana, kokica i sladoleda, pijanih turista koji larmaju.

Ničega što bi vam smetalo da se prepustite uživanju u divljoj prirodi. Dok ste u vodi vidite svoja stopala za kojima u stopu plivaju mala jata riba koja se hrane planktonima koje hodanjem podignete sa dna. More je toplo, a vjetar blag. Mali francuski bar sa stonim fudbalom i džuboksom na sredini autokampa biće dovoljan kada vam bude potrebno osvježenje. Ma pravi raj.



superodmor.rs/dzuturum

Objavi komentar Blogger

 
Top