Torre Agbar



Toranj je završen i otvoren tijekom proljeća 2005. (gradnja je trajala od 2001.-2004.), a iste jeseni ga je svečano otvorio španjolski kralj. i odmah je postao najnovija atrakcija Barcelone iako je u početku dočekan skeptično zbog neobičnog oblika i dizajna. Projektirao ga je francuski arhitekt Jean Nouvel u suradnji sa španjlskom kompanijom b720 Arquitectos. Ime Agbar je dobio po kompaniji u čijem je vlasništvu, Agbar Grupa (Aguas de Barcelona).

Torre Agbar BCN


Arhitekt Nouvel je bio inspiriran oblikom planine Montserrat pored Barcelone i oblikom eruptirajućih gejzira. Arhitekt je smatrao da toranj svojim oblikom utjelovljuje davne katalonske čežnje i opsesije koje donosi vjetar s planine Montserrat. Taj oblik je opisivao kao «falični karakter» kako je izjavio u jednom intervjuu. Zahvaljujući neobičnom obliku, zgrada je brzo dobila nekoliko nadimaka, «el supositori» (čepić), «l´obus» (školjka) i još poneko koje nije pristojno spominjati. Naravno, sloboda dizajna i prizivanje oblika vrelih gejzira, toranj čini dostojnim nasljednikom Gaudijeve ostavštine.


Torre AGBAR Barcelona - 1


Dizajn Agbara uključuje nekoliko različitih arhitektičkih koncepcija koje su rezultirale napadnom strukturom od armiranog betona prekrivenog fasadom od stakla i čelika. Točnije rečeno, zgrada se sastoji od dva nekoncentrična ovalna cilindra. Unutar tornja nema potpornih stupova, već je u sredini betonska jezgra koja se proteže cijelom visinom i u kojoj je smješteno stepenište za evakuaciju u slučaju nesreće. Vanjski betonski cilindar je pokriven aluminijem u crvenoj, zelenoj, plavoj i sivoj boji. Zatim dolazi čelična struktura koja drži staklene ploče.

Mogućnost noćnog osvjetljenja je atraktivno rješena pomoću LED žarulja koje omogućavaju projekciju različitih svjetlosnih efekata na fasadi. Također, na fasadi se nalaze topliski senzori koji reguliraju otvaranje i zatvaranje prozorskih sjenila na fasadi čime se štedi energija za grijanje i hlađenje prostorija.

Za kraj, toranj u brojevima. Visok je 142 metra, ima 34 kata iznad i 4 ispod površine svaki površine prosječno 515 kvadrata (30000 kvadrata zauzimaju kancelarije, 3210 kvadrata zauzima tehnička služba i na 8351 kvadrat prostiru se kafeterija, konferencijske sale i panoramska sala koja zauzima cijeli kat), 9 liftova, a sve to je koštalo mizernih 130000000 (130 milijuna!) američkih dolara. Nadalje, tu je 4500 prozora, a kompletna fasada je pokrivena sa 59619 prozirnih staklenih ploča koje noću osvjetljava 4400 plavih, žutih, crvenih i ružićastih LED svjetiljki dajući mu nadrealni izgled. Inače, toranj Agbar je treća zgrada po visini u Barceloni, nadvisuju ga hotel Arts itoranj Mapfre, svaki visok 154 metra. Impresivno? Naravno, ali Barcelona krije još mnogo ljepote, a nastavit ćemo razgledavanje slijedeći put kada krećemo u šetnju najturističkijom ulicom, La Ramblom.
tekst:/putnica.bloger.hr





Objavi komentar Blogger

 
Top