Siem Reap and Angkor Wat

Od 9. do 15. stoljeća na prostoru Kambodže postojalo je Kmersko Carstvo, čije je središte uglavnom bio grad Angkor. Wat, glavni hram Carstva Angkor, danas je simbol Kambodže i najveća turistička atrakcija.

angkor-wat05

Pretpostavlja se da je zbog klimatskih promjena (uključujući i opskrbu vodom) grad napušten prije 500 godina. Angkor se nalazi 20 minuta sjeverno od Siem Reapa, a do njega se može doći helikopterom, tuk-tukom i na slonovima.

angkor-wat04

Najvećim dijelom je sagrađen u vremenu od 1113. do 1150. GOD. u vrijeme vladavine kmerskog kralja Surjawarmana II. na prostoru od oko 2 km2 i najveća je vjerska građevina na svijetu.
Snimka Zapadnog portala francuske fotografkinje Emile Gisell iz 1866. god.

angkor-wat06

Angkor znači "grad", dok riječ wat na jeziku Kmera i tajlandskom znači "hram".

Kompleks Angkor Wata je premrežen kanalima koji su između ostalog služili radnicima za prijevoz ogromnih kamenih blokova splavima. Uže područje Angkor Wata okruženo je vodenim opkopom širokim 200 m i dugim 6 km koji simbolizira praocean. On se, zajedno s brojnim hramskim kompleksima, uklapa u simboličku sliku svemira.

angkor-wat03

Angkor Wat je građen postavljanjem neobrađenih blokova pješčenjaka koje su potom klesali kipari. Blokovi za gradnju bili su brušeni u posebnim brusionama, tako da su slagani jedan na drugi bez vidljivih međuprostora. Klesani su čak i kameni krovovi. Oni su konveksnog oblika, a na strehi su ponešto zakrivljeni na suprotnu stranu. Većina stupova je četvrtasta, velikih četvrtastih kapitela koji su prošireni da bi mogli nositi težinu velikih arhitrava.

angkor-wat02

Angkor Wat je počeo propadati već u 13. stoljeću zbog prelaska Kmera na budizam, čime je princip božanskih vladara prestao postojati. Brojni radnici odbili su robovski rad za svoje vladare i sistemi za navodnjavanje kao i građevine prepuštene su laganom propadanju. Nastala su oštećenja kao posljedice vremenskih uvjeta, bujnog rasta okolne prašume ali i ljudskih razaranja, kao na primjer brojnih pljački sijamaca u 15. stoljeću.

angkor08










Objavi komentar Blogger

 
Top