Gdje je nastao hamburger i kako se proslavio?
Pljeskavice od sirovog isjeckanog mesa prvi put su pečene u njemačkom gradu Hamburgu. Nijemci su ih nazvali njemački bifteci, a kada je ova sve omiljenija pljeskavica jednog dana prešla ocean i stigla u Ameriku – dobila je ime hamburger po njemačkom gradu iz kojeg je potekla.
Prve hamburgere jeli su Tatari, mongolski narod, prije 3300 godina. Oni su prvi sitno sjeckali izmiješano meso koza, kamila i konja, a zatim pravili od njega okrugle pljeskavice koje su jeli nepečene, u sirovom stanju – što sa mongolski narod nije ništa neobično ni danas.
Titulu doktor za hamburgere stiče svaki student McDonaldsovog univerziteta u gradu Elk Groveu u američkoj državi Illionois. Svi šefovi i vlasnici čuvenih McDonadsovih restorana za hamburgere u svijetu moraju steći ovo visoko zvanje da bi se mogli baviti ovim poslom.
Objavi komentar Blogger Facebook