Mont Saint-Michel (Planina Svetog Mihaela) je srednjovjekovni burg izgrađen oko samostana svetog Mihaela u Normandiji u blizini Avranchesa u Francuskoj. Godine 1979. upisan je na popis mjesta svjetske baštine u Europi zbog svoje kulturnog, povijesnog,arhitektonskog značaja, ali i prirodne ljepote.

st_michel

Još su kelti zamijetili prednosti i posebnosti ovog otoka koji ima jedinstvenu osobinu da za vrijeme oseke postane poluotokom. Zbog svoje odsječenosti oni su ga koristili kao brdo mrtvih. Na tom brdu je u 8. stoljeću izgrađena karolinška kršćanska crkva koja se u osnovama i danas razaznaje.

st_michel.03

Na nju su u kasnijim vremenima i stilovima (romanika i gotika) dograđivani pojedini dijelovi crkve i samostana; klaustar je izgrađen između 1225. i 1228. godine. Pogled na cijeli kompleks pokazuje da crkva na vrhu brda slijedi osnovni obris brežuljka, te da se gotički toranj i kor prilagođuju romaničkom dijelu.

st_michel.04

Za vrijeme Stogodišnjeg rata Englezi su u više navrata pokušali osvojiti Mont Saint-Michel, ali nisu uspjeli, što zbog nedostupnog položaja grada, što zbog njegovih masivnih zidina. I dan danas, kao uspomena na opsadu iz 1423.-24., ispred zidina se nalaze dva engleska katapulta, "Les Michelettes", koje su Englezi napustili.












Objavi komentar Blogger

 
Top