http://www.studio88.ba/get_img?NrImage=2&NrArticle=12392
Različite zemlje imaju različita pravila lijepog ponašanja. Pogledajte neke od njih.



Donosimo nekoliko savjeta kako se ne osramotiti u stranoj zemlji.

Europljani, kada se opraštaju, mašu otvorenim dlanovima lijevo-desno. Ništa logičnije? Univerzalno razumljivo? Nikako! Amerikanac će ovu gestu shvatiti kao "bježi odavde''! Kada govore "do viđenja",

Amerikanci nikako neće upotrijebiti spomenutu gestu, već će se odlučiti za mahanje dlanovima tako što ih drže paralelno sa zemljom i prste pomiču gore-dolje, kao da lagano dodiruju nekog po glavi...

Za Latinoamerikance, pak, mahanje dlanom lijevo-desno "na europski način" znači ništa manje do "što prije se gubi odavde!" Dakle, još je grublje i nepristojnije.

Geste mogu biti i ekstravagantne.

Na primjer, ako se nađete na Tibetu, i neki vam lokalac isplazi jezik, ne budite ogorčeni! Ovo jednostavno znači: "nemam ništa protiv tebe, budi smiren!" Ovu metodu nikako nemojte primjenjivati u Europi: mogao bi vas stajati novca za odvjetnika, ili čak zdravlja.

Na primjer, gesta "kruga", koja se pravi spajanjem palca i kažiprsta u obliku slova "O", ima dijametralno suprotna značenja na raznim mjestima: u anglofonskim zemljama ova je gesta odobravanja: "Super je!", "OK!". Međutim, u Francuskoj, ova gesta označava rečenicu: "Ti si apsolutna nula!".

http://www.studio88.ba/get_img?NrArticle=12392&NrImage=4

Japanci se, kao što znamo, klanjaju jedni drugima, i to tako što onaj tko se više pokloni, više uvažava sugovornika. Također, Japanci poštuju čudan kodeks, jer onaj tko je na višem položaju najglasnije priča, i to se smatra bontonom, dok se onaj najjadniji i najsiromašniji u lokalu "skriva u mišju rupu"...

Laponci se dodiruju nosevima u znak pozdrava i poljupca, i to ne da bi "hladili usta" na veoma niskim temperaturama, već zato što ne znaju što je intima i čekaju vas da ih naučite tome!





Bonton (fr. Bon Ton što znači dobar ton) je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrože osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, npr. Bonton u restoranu ili Bonton u kazalištu. Međutim, pravila ponašanja nisu u svim regijama svijeta ista, stoga nisu ni svi bontoni isti.

Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćene u svim društvima te se smatraju nepristojnima i loše odgojenima.

Danas društvo postaje sve obrazovanije, što je utjecalo i na bonton. Od osobe se u obrazovanom društvu očekuje više od lijepog ponašanja - očekuje se opća kultura. To podrazumijeva osnovno obrazovanje, te poznavanje informacija, zanimljivosti i činjenica iz opće i popularne kulture.

Svaka osoba zna barem najopćenitije osnove bontona. To se uči prilikom odrastanja, i podrazumijeva se kao dio odgajanja djeteta. Djeca se uče ponašanju prilikom objedovanja, komuniciranja s odraslima, druženja s vršnjacima.

Osobe koje smatraju da nisu usvojile osnove bontona, ili svoje znanje žele proširiti, čitaju knjige bontona. Najpoznatiji bonton na hrvatskom jeziku je Suvremeni bonton Eduarda i Amalije Osredečki. U nekim zemljama postoje tečajevi bontona, dostupni i na internetu, uz određenu novčanu naknadu.
wikipedia






Objavi komentar Blogger

 
Top