Meksička je hrana poznata po raznolikim okusima, njezinom intenzitetu, te bogatsvu začina. Miris i sam okus hrane koji je specifičan za meksičku hranu mami nas da okusimo dio te kulture. Danas, osim kineske i talijanske kuhinje, poznata je i meksička kuhinja i svaki grad koji drži do ponude svojih restorana ima barem jedan restoran koji poslužuje meksička jela.
Glavni sastojci meksičke kuhinje neko vrijeme su bili kukuruz, začini i čili paprike, a tim jelima dodavale su se rajčice i grah. S dolaskom europskih osvajača na tlo današnjeg Meksika, uvele su se i neke nove namirnice koje su danas osnovne namirnice meksičke kuhinje. Te namirnice su svinjetina, piletina, govedina, riža, češnjak, luk i vino, a autohtone namirnice još se uvijek koriste, a one su ananas, vanilija, avokado, guava, čokolada, kukuruz, kikiriki, čili, papaja, grah, batata, tikve, te sve vrste riba.
Što se tiće samog Meksika, u selima će se prije naći neki egzotičniji specijalitet nego u restoranima. Po selima se priprema hrana po starim receptima, a ta jela često uključuju neke malo drugačije namirnice poput čegrtuša, skakavaca, iguane, mravljih jajašca i nekih insekata. Sasvim neka druga vrsta hrane.
Njihova predjela i juhe također su prepoznatljiva jela. Često kada dođete u meksički restoran, dok čekate svoje glavno jelo, dobit ćete za predjelo tortilla čips sa umakom, a postoje tri vrste umaka koji dolaze uz taj čips:
Glavna jela su vrlo raznolika, ali mi ćemo vam nabrojati samo neke i to najpopularnije:
izvor
Što se tiće samog Meksika, u selima će se prije naći neki egzotičniji specijalitet nego u restoranima. Po selima se priprema hrana po starim receptima, a ta jela često uključuju neke malo drugačije namirnice poput čegrtuša, skakavaca, iguane, mravljih jajašca i nekih insekata. Sasvim neka druga vrsta hrane.
Njihova predjela i juhe također su prepoznatljiva jela. Često kada dođete u meksički restoran, dok čekate svoje glavno jelo, dobit ćete za predjelo tortilla čips sa umakom, a postoje tri vrste umaka koji dolaze uz taj čips:
- Salsa mexicana - bazirana je na rajčicama sa pikantnim začinima, vrlo specifičan okus.
- Umak na bazi vrhnja - vrlo jednostavan umak sa začinima.
- Guacamole - specifičan umak kojem je glavni sastojak avokado, dodaje se sok od limete, te začini, a od svih sastojaka umak ima posebnu svijetlozelenu boju.
Glavna jela su vrlo raznolika, ali mi ćemo vam nabrojati samo neke i to najpopularnije:
- Chimichangas - tortilje koje su punjene s govedinom, zatim preklopljene, te pržene u biljnom ulju.
- Burritos - zavitci od tortilja, četvrtastog oblika, punjeni sa povrćem i mješavinom mesa. Peku se u pećnici dok ne postanu hrskavi, a često ih se prelijeva različitim umacima.
- Chilli con carne - ovo jelo bazirano je na grahu i mesu, vrlo je pikantno, te za ovo jelo postoji mnogo načina na koje se priprema.
- Flautas - tortilje preklopljene u rolice koje u sebi sadrže piletinu, a pržene su na laganoj vatri.
- Huevos rancheros - salata od jaja koja su ili pržena, proširana ili pečena s dodatkom pikantnog umaka, kobasica, paprike i cikorije.
- Tacos - ovo je omiljeno jelo većini obožavatelja meksičke hrane, a to su tortilje koje su punjene govedinom, piletinom ili povrćem, te su pržene tako da ostanu presavijene.
izvor
Objavi komentar Blogger Facebook