Meksička je hrana poznata po raznolikim okusima, njezinom intenzitetu, te bogatsvu začina. Miris i sam okus hrane koji je specifičan za meksičku hranu mami nas da okusimo dio te kulture. Danas, osim kineske i talijanske kuhinje, poznata je i meksička kuhinja i svaki grad koji drži do ponude svojih restorana ima barem jedan restoran koji poslužuje meksička jela.



Glavni sastojci meksičke kuhinje neko vrijeme su bili kukuruz, začini i čili paprike, a tim jelima dodavale su se rajčice i grah. S dolaskom europskih osvajača na tlo današnjeg Meksika, uvele su se i neke nove namirnice koje su danas osnovne namirnice meksičke kuhinje. Te namirnice su svinjetina, piletina, govedina, riža, češnjak, luk i vino, a autohtone namirnice još se uvijek koriste, a one su ananas, vanilija, avokado, guava, čokolada, kukuruz, kikiriki, čili, papaja, grah, batata, tikve, te sve vrste riba.
Što se tiće samog Meksika, u selima će se prije naći neki egzotičniji specijalitet nego u restoranima. Po selima se priprema hrana po starim receptima, a ta jela često uključuju neke malo drugačije namirnice poput čegrtuša, skakavaca, iguane, mravljih jajašca i nekih insekata. Sasvim neka druga vrsta hrane.
Njihova predjela i juhe također su prepoznatljiva jela. Često kada dođete u meksički restoran, dok čekate svoje glavno jelo, dobit ćete za predjelo tortilla čips sa umakom, a postoje tri vrste umaka koji dolaze uz taj čips:
  • Salsa mexicana - bazirana je na rajčicama sa pikantnim začinima, vrlo specifičan okus.
  • Umak na bazi vrhnja - vrlo jednostavan umak sa začinima.
  • Guacamole - specifičan umak kojem je glavni sastojak avokado, dodaje se sok od limete, te začini, a od svih sastojaka umak ima posebnu svijetlozelenu boju.
Meksičke juhe također su vrlo pikantne, pripremaju se juha od čilija, juha od graha, juha od avokada, juha od govedine i graha, te juha od crvene paprike. Za njihovu pripremu koriste se uvijek svježe namirnice koje je uvijek lako nabaviti, te su juhe uvijek dobar izbor za predjelo.
Glavna jela su vrlo raznolika, ali mi ćemo vam nabrojati samo neke i to najpopularnije:
  • Chimichangas - tortilje koje su punjene s govedinom, zatim preklopljene, te pržene u biljnom ulju.
  • Burritos - zavitci od tortilja, četvrtastog oblika, punjeni sa povrćem i mješavinom mesa. Peku se u pećnici dok ne postanu hrskavi, a često ih se prelijeva različitim umacima.
  • Chilli con carne - ovo jelo bazirano je na grahu i mesu, vrlo je pikantno, te za ovo jelo postoji mnogo načina na koje se priprema.
  • Flautas - tortilje preklopljene u rolice koje u sebi sadrže piletinu, a pržene su na laganoj vatri.
  • Huevos rancheros - salata od jaja koja su ili pržena, proširana ili pečena s dodatkom pikantnog umaka, kobasica, paprike i cikorije.
  • Tacos - ovo je omiljeno jelo većini obožavatelja meksičke hrane, a to su tortilje koje su punjene govedinom, piletinom ili povrćem, te su pržene tako da ostanu presavijene.
Meksička jela poznata su u cijelom svijetu, ali je i njihova autentičnost i specifičnost ono što je krasi i zbog čega je ljudi vole.

izvor






Objavi komentar Blogger

 
Top