http://farm5.static.flickr.com/4031/4404273656_9948eec0b4.jpg

Nacionalni park Krka smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća dio najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole.Sa sedam sedrenih slapova Krka je prirodni i krški fenomen.
Najposjećeniji dijelovi NP Krka su Skradinski buk i Roški slap. Skradinski buk najduži je slap i jedna od najpoznatijih hrvatskih prirodnih ljepota, a čine ga sedrene kaskade, otoci i jezera. Na Skradinskom buku posjetitelji se mogu kupati, razgledati stare mlinice, etnografsku zbirku (kovačiju, koševe i stupe)i ostatke nekadašnje hidroelektrane “Krka” koja je započela s radom samo dva dana poslije prve Tesline hidroelektrane na slapovima Nijagare.
Roški slap, osim glavnog slapa, izuzetno je zanimljiv zbog niza malih kaskadica (tzv. “Ogrlice“), te zbog osebujne i bogate kanjonske vegetacije kao i stupa, valjavica i kompleksa mlinica. Do obaju slapova je lako doći. Može se šetati edukativnom stazom, pogledati etnografsku prezentaciju, okrijepiti se u ugostiteljskim objektima ili kupiti suvenire te razgledati ostale lokalitete.
Otok Visovac je kulturni biser NP Krka, otok mira i molitve, s osobitim florističko-hortikulturnim krajobrazom. Na njemu se nalazi crkva Gospe Visovačke i franjevački samostan s bogatom zbirkom umjetničkih, povijesnih i arheoloških predmeta. Otok Visovac, Roški slap i manastir Krka (sv. Arhanđel) te utvrdu Trošenj moguće je i organizirano posjetiti izletničkim brodovima.
Manojlovački slap, najviši i jedan od najljepših slapova na gornjem toku Krke, može se razgledati sa vidikovca “Careva glava“ s kojeg je i car Franjo Josip I. oduševljeno promatrao slapove. Nakon njegovog boravka na Manojlovcu, podignuta je spomen-ploča s pripadajućim medaljonom.
Na lokalitetu Burnum (u Ivoševcima) vidljivi su ostaci lukova zgrade pretorija rimskog vojnog logora (1. st.po. Krista,) i značajan amfiteatar – donacija cara Vespazijana, a može se razgledati i arheološka zbirka Burnum (u centru Puljani) sa brojnim nalazima arh. elemenata, nadgrobnih spomenika, vojničke opreme i oružja.
Nacionalni park Krka privlačan je istinskim ljubiteljima prirode, onima koje zanimaju narodni običaji i svima koji žele uživati u ugostiteljskoj i kulturnoj ponudi.










Objavi komentar Blogger

 
Top