Iz Čilea stiže nesvakidašnja sorta vina, koja je sazrijevala oplemenjena meteoritom starim 4,5 milijardi godina.

http://image.dnevnik.hr/media/images/644x322/Jan2012/60566636.jpg

Britanski astronom i vinar Ian Hutcheon u svoj Cabernet Sauvignon iz vlastitog vinograda u dolini Cachapoal u Čileu, pustio je da fermentira zajedno s uronjenim meteoritom, koji se marinirao u vinu, prenosi Forbes.

Svježe obrano grožđe prvo je 25 dana fermentiralo samo, da bi onda u drugoj fazi malolaktičke fermentacije bio dodan prastari komad zvjezdanog kamena, koji dolazi iz pojasa asteroida između Marsa i Jupitera.

'Ideja zbog koje je meteorit umočen u vino jest da svakom da šansu da dodirne nešto što dolazi is svemira. Kad pijete to vino, pijete elemente iz vremena rođenja Sunčevog sustava', pojasnio je Hutcheon.

Meteorit koji je dao poseban okus vinu prije 6.000 godina pao je u pustinju Atacama i posuđen je od američkog kolekcionara. Vino je u čast meteoritu nazvano Meteorito i može ga se nabaviti u Astronomskom centru Tagua Tagua u Čileu.







Objavi komentar Blogger

 
Top