U Japanu biste mogli izazvati pravu zbrku za stolom ako odložite svoje štapiće za jelo u pogrešnom smjeru, jer ćete tim, zapadnjacima neprimjetnim manirom, možda podsjetiti Japanca na pogreb njegove bake, kaže Din Alen Foster, autor priručnika "Globalni bonton", u kojem objašnjava pravila pristojnog ponašanja za stolom u 15 zemalja svijeta, i kako izbjeći neprilike nepoznavanjem nečije kulture.
Tako u Japanu između zalogaja štapići trebaju biti smješteni ispred onoga koji jede, paralelno sa rubom stola i nigdje drugo, objašnjava instruktor kuhanja Mineko Takano Moreno. Stavljanje štapića uspravno u zdjeli riže je najgore što možete učiniti, jer se na tradicionalnim japanskim pogrebima ona stavlja kraj pokojnika.
Ne držite vilicu u ustima na Tajlandu
Dok jedete jelo sa rižom, umjesto da hranu ustima prinosite voljuškom, koristite je samo kako biste hranu gurnuli u žlicu. Postoje izuzeci kod tradicionalnih jela iz sjevernog Tajlanda, koja se jedu isključivo s rukama.Također, ako je samo jedna namirnica na tanjuru, tada se može jesti viljuškom, pod uvjetom da to nije riža. Jesti rižu pomoću štapića nešto najgore što na Tajlandu možete učiniti, jer njihova kultura to smatra neukusnim.
Lijevom rukom se ne smije jesti na Bliskom Istoku, u Indiji i nekim dijelovima AfrikeU južnoj Indiji lijevom rukom ne biste smjeli ni dotaknuti tanjur. Razlog tome su vjerovanja da je lijeva ruka prljava, jer se povezuje s tjelesnim funkcijama. Ako ste ljevoruki, slobodno se koristite lijevom rukom, ali onda iz hranjenja izostavite desnu ruku. Isto pravilo vrijedi na Bliskom istoku iu nekim dijelovima Afrike.
U Gruziji je nepristojno je pijuckati vinoNa onome što žitelji Gruzije nazivaju "suprom", a što u prijevodu znači tradicionalno slavlje, vino teče u potocima. Pravilo je da tko god se nađe na slavlju, čašu vina treba eksira. Ipak, čaše su razmjerno male, pa je ta aktivnost lakša.
U Meksiku se takosi ne jedu nožem i viljuškomMeksikanci smatraju da je jedenje takosa nožem i viljuškom smiješno i snobovski. Drže da je to isto kao i jedenje Mekonaldsovog hamburgera srebrnim priborom za jelo.
U Britaniji se piće dodaje na lijevu stranuU Britaniji se vino prema tradiciji dodaje na lijevu stranu, jer su to mornari nekad radili za sreću. Zbog toga se smatra velikim gafom proslijediti flašu na desnu stranu, ali je i veliki gaf ne dodati je uopće.
U Francuskoj se ne jede kruh za predjeloUmjesto da kruh jedete kao predjelo, jedite ga s drugom hranom na kraju svakog jela, osobito sa sirom koji se poslužuje. Ono što se u gotovo svim tradicijama smatra nepristojnim je stavljanje parčeta hljeba na sam sto, a ne u svoj tanjur, ali to je Francuzima sasvim prihvatljivo.
U Italiji se kapućino pije samo prije podneNeki Talijani kažu da im kapućino poslije podneva uznemiruje želudac, drugi ga vide kao lošu zamjenu za obrok, pa nikad nećete vidjeti Talijana koji ga naručuje poslije 15 sati ili nakon obilne večere. Ako vam je potrebna doza kofeina, bolje rješenje je espreso.
U Kini se riba ne okreće.Iako ste možda navikli da okrenete ribu nakon što je jedna strana pečena, to ne radite u Kini, a osobito ne u Hong Kongu. To je zato što se okretanje ribe smatra nesrećom u Kini, a najpraznoverniji uopće neće doticati donju stranu.
U Italiji ne tražite parmezan.Stavljanje parmezana na picu u Italiji je ravno grijehu, ai mnoga druga tradicionalna talijanska jela s tjesteninom ne jedu se s parmezanom, već nekom drugom vrstom sira ili bez njega. Stoga vrijedi pravilo da ako vas ne nude, nemojte ni tražiti.
U Koreji se čaša drži s dvije ruke.Ako vam u Koreji piće u ruke daje neko stariji od vas, iz poštovanja bi trebala čašu primite s obje ruke. Također, ne smijete početi s jelom dok najstariji muškarac u kući ne sjedne za sto, niti ustati od stola dok svi ne završe s jelom.
U Rusiji se votka ne odbijaVotka se u Rusiji uvijek pije čista, pa čak i bez leda. Dodavanje bilo kakvih sastojaka smatraju zagađivanjem čistoće alkohola. Ako vam netko ponudi votku, smatrajte to znakom dobrodošlice koji se ne odbija.
U Čileu se ništa ne jede rukamaPristojnost za stolom je malo formalnija u Čileu nego u ostalim južnoameričkim zemljama. Zbog toga se tamo čak ni pomfrit ne jede rukama, već priborom.
Kada pijete kavu s Beduinima, protresite šalicu na krajuTipično, svaki Beduin će vam nastaviti dolijevati kavu sve dok čašu ne zatrese dva do tri puta. To je znak da vam je dovoljno kave.
U Brazilu pazite sa žetonimaU "Kuraskari", brazilskom restoranu s odrescima, hrana se naručuje žetonima. Ako konobar izađe iz kuhinje s nečim što vam se sviđa, pazite da žeton koji se nalazi na vašem stolu bude okrenut tako da je zelena strana prema gore. Ako ne želite da vam se više donosi, okrenite crvenu stranu prema gore.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Objavi komentar Blogger Facebook