Otočić Montecristo postao je poznat po autoru Alexandru Dumasu kao otok na kojem je zakopano blago.

http://www.svijetokonas.net/wp-content/uploads/2012/01/22548633.jpg

Međutim, nenaseljeni otočić suočen je sa najezdom štakora, zbog čega su vlasti odlučile da ga “bombardiraju” otrovnim kuglicama kako bi uništili horde štakora.

Otočić zaštićen kao spomenik prirode, nalazi se između obala Toscane i Korzike. Pretpostavlja se da su crni štakori dospjeli na Montecristo sa brodova prije nekoliko godina, ali se od tada njihov broj višestruko povećao.

Radi iskorjenjivanja ove pošasti, na otočić će iz aviona biti bačeno oko 26 tona otrovnih kuglica. Biolozi procjenjuju da na svaki kvadratni metar dolazi jedan štakor i ističu da štakori predstavljaju veliku prijetnju za ekološki sistem nacionalnog parka, koji pripada arhipelagu u toskanskom priobalju.

Iako ima onih koji strahuju da bi kuglice mogle da upadnu u more i ugroze podvodni svijet, kao i turiste koji svake godine posjete Montecristo, Franca Zanichelli, direktorica nacionalnog parka tvrdi da će projekat suzbijanja štakora realizirati stručnjaci i da nema razloga za zabrinutost. Dodala je da se ista metoda koristila i na obližnjem otoku Giannutri kao i na Sardiniji.

Objavi komentar Blogger

 
Top